Telefon: 08-30 34 62

Kundkorg

 
  Din kundkorg är tom.

  Välfärdsgapet

  EUs sociala utmaning. Europaperspektiv 2015

  Ulf Bernitz, Lars Oxelheim, Thomas Persson Redaktörer

  Detta är den artonde årgången av Europaperspektiv. Boken är tvärvetenskaplig och innehåller nio kapitel skrivna av forskare inom juridik, statskunskap och ekonomiska ämnen, som ur olika perspektiv analyserar EU:s sociala utmaningar och föreslår vägar att möta dem.

  Kampen mot fattigdom och socialt utanförskap är en av EU:s topprioriteringar efter den globala finanskrisen. Genom Europa 2020-strategin åtar sig unionen att lyfta minst 20 miljoner européer ur fattigdom. Utvecklingen i krisländerna har dock gått i motsatt riktning och de ekonomiska skillnaderna mellan EU:s medlemsstater fortsätter att öka. Är ett bestående välfärdsgap på väg att etablera sig mellan Europas mer välmående ekonomier och de som har halkat efter? Räcker krispolitiken för att säkra unionens sociala sammanhållning, eller behövs nya politiska verktyg? Hur har handlingsutrymmet för den nationella välfärdspolitiken påverkats av den fria rörligheten? Ur dessa perspektiv analyserar forskarna i denna bok en rad centrala frågor: socialförsäkringarna och de sociala rättigheterna, ungdomsarbetslösheten och relationerna på arbetsmarknaden, den sociala tilliten mellan medborgarna och den press som högerpopulismen sätter på de etablerade politiska partierna.

  Deltagande författare: Nicholas Charron, Johan Bo Davidsson, Jenny Julén Votinius, Ann-Cathrine Jungar, Anna-Sara Lind, Martin Ljunge, Lars Magnusson, Sofia Murhem, Jaan Paju, Bo Rothstein

  Välfärdsgapet

  Redaktörer: Ulf Bernitz, Lars Oxelheim, Thomas Persson

  Medförfattare: Nicholas Charron, Johan Bo Davidsson, Jenny Julén Votinius, Ann-Cathrine Jungar, Anna-Sara Lind, Martin Ljunge, Lars Magnusson, Sofia Murhem, Jaan Paju

  Bandtyp: Inbunden

  ISBN: 978-91-7359-088-4

  Språk: Svenska

  Kategori: Europaperspektiv

  Utgivning: februari 2015

  Format: 142x215

  Antal sidor: 274

  Lagerstatus: Finns i lager

  249:-
  Inkl moms och porto
   Antal
  Ulf Bernitz

  Ulf Bernitz är sedan 1993 professor i europeisk integrationsrätt vid Stockholms universitet, numera på deltid. Tidigare var han professor i civilrätt vid samma universitet. Han är sedan 2001 även knuten till Institute of European and Comparative Law vid University of Oxford, där han förestår The Oxford/Stockholm Wallenberg Venture in European Law. Han är ordförande i Svenska föreningen för europeisk rätt och har varit ordförande i FIDE, den internationella europarättsföreningen (Fédération Internationale de Droit Européen). 1995–2001 var han ordförande i Nätverket för europarättsforskning. Han är ordförande i styrelsen och redaktionsrådet för Europarättslig Tidskrift och ingår i redaktionsrådet för Common Market Law Review.

  E-post till Ulf Bernitz


  Lars Oxelheim

  Lars Oxelheim är professor i internationellt företagande och finansiering vid Handelshögskolan, universitetet i Agder, Kristiansand, Norge och affilierad med Institutet för Näringslivsforskning (IFN) i Stockholm. Han är professor emeritus vid Lunds universitet och hedersprofessor vid Fudan University, Shanghai, Kina.


  Thomas Persson

  Thomas Persson är docent i statskunskap vid Uppsala universitet. Han är sedan 2009 ordförande i nätverket för Europaforskning i statsvetenskap. Persson forskar om den europeiska integrationens effekter på nationella parlament och regeringar. Han studerar även intressegruppers deltagande i EU:s beslutsprocesser och dess konsekvenser för demokratin.


  Stäng

  Logga in

  Glömt lösenord
  Stäng