Telefon: 08-30 34 62

Kundkorg

 
  Din kundkorg är tom.

  Uppdrag Afghanistan

  Bilder och berättelser från en internationell insats

  Jörgen Hildebrandt, Bo Rahmström, Joakim Svartheden, Peter Tillberg, Lotta Victor Tillberg Redaktörer

  Det är soldater med stor erfarenhet som har skrivit berättelserna i den här boken. De berättar om hur det faktiskt kan vara att vistas i fientlig miljö, om uppdrag där man faktiskt inte vänjer sig eller vad det faktiskt betyder att lita – eller inte lita på – någon när det gäller. Och hur de olika signalerna kan se ut. Med rätt läsart kan de bli en guldgruva av arbetande exempel.

  Det vi får läsa är fragment av ett större skeende i ett uppdrag med övergripande mål. I boken skymtar uppdraget inifrån, nedbrutet till några av de tusen enskildheter som ständigt utspelar sig. Det är ögonvittnesskildringar, men i efterhand. För i realtid handlade det inte om någon berättelse. Då stod allt på spel, som det ju alltid gör i realtid. I sitt förord skriver Peter Tillberg att vi med hjälp av berättelser från när det militära yrkeskunnandet prövas kan utveckla vår ”förståelse, fantasi och föreställningsförmåga”. Militär utbildning och träning syftar ju bland annat till att öva upp en beredskap att möta det man inte känner till. Mycket måste sitta i kroppen, i gruppkänslan, i moralisk instinkt. Men kan man också reducera själva det okända bli bättre orienterad, lära sig se mer? I det skarpa läget kommer ju ingen situation att träda fram och berätta för oss hur den ska uppfattas eller vilka krafter som jäser under ytan. Där är vi till sist bara hänvisade till vår egen förmåga att se, vårt omdöme. Att utbilda sitt omdöme måste gå vägen över de konkreta erfarenheterna. Frågan är bara hur mycket vi kan lära av andras? En uppenbar förutsättning är förstås att de som har något att berätta de kunniga, de erfarna också berättar. Mindre uppenbart är kanske att den mindre erfarna måste ha förmågan att knyta något av det till sig. Och det blir lite speciellt med erfarenhet som har utpekandet, vinken och berättelsen som form. Där måste man öva.

  Uppdrag Afghanistan

  Redaktörer: Jörgen Hildebrandt, Bo Rahmström, Joakim Svartheden, Peter Tillberg, Lotta Victor Tillberg

  Bandtyp: Inbunden

  ISBN: 9789188053190

  Språk: Svenska

  Kategori: Försvar och säkerhetspolitik, CSMS

  Utgivning: maj 2016

  Format: 206x237

  Antal sidor: 311

  Lagerstatus: Finns i lager

  279:-
  Inkl moms och porto
   Antal

  Jörgen Hildebrandt är fotograf och filmskapare.

  Läs mer  Joakim Svartheden är pedagogisk utvecklare vid Läkarprogrammet och fungerar som projekt-koordinator för etableringen av den nya, sexåriga och direkt legitimationsgrundande läkarutbildningen.

  Läs mer


  Peter Tillberg

  Författarfoto: Bild: från KTH

  Peter Tillberg arbetar i Försvarsmakten och på Försvarshögskolan med soldat- och officersutbildning. Peter doktorerar på institutionen för industriell ekonomi och organisation/ITM vid Kungliga Tekniska högskolan. Han är föreståndare vid Centrum för Studier av Militär och Samhälle (CSMS).

  Läs mer


  Lotta Victor Tillberg är filosofie doktor i yrkeskunnande och teknologi (Kungliga Tekniska Högskolan 2007) samt docent i den praktiska kunskapens teori (Södertörns högskola 2015).

  Läs mer


  Stäng

  Logga in

  Glömt lösenord
  Stäng