Telefon: 08-30 34 62

Kundkorg

 
  Din kundkorg är tom.

  Trollflöjtens mystik (2 uppl)

  En opera för alkemister, frimurare och kabbalister

  Eddie Persson

  Denna bok är en fenomenal genomgång av den mystik som Trollflöjten rymmer och frågan man ställer sig är: Hade Mozart verkligen så djupa kunskaper om alkemi, frimureri och kabbala?

  Operan Trollflöjten utmärker sig i musikhistorien och i Mozarts egen operaproduktion. Ytligt sett är handlingen enkel, närmast naiv och verkar osammanhängande. Men detta är bedrägligt. Trollflöjten är förbluffande genomtänkt in i minsta detalj och vilar stadigt på flera filosofiska grunder, alltifrån de arkaiska myterna, med ursprung i det forntida Egypten, till det sena 1700-talets upplysningsidéer och det framväxande frimureriet i Europa.

  När operan skrevs rådde en vurm för mysterier och egyptologi och många pjäser och sångspel hämtade stoff från Orienten. Men endast Trollflöjten har obrutet gått till eftervärlden och är i dag en av de mest spelade, uppskattade och analyserade operorna i musikhistorien.

   

  I denna andra upplaga har några nya synpunkter har lagts till samt därtill några nya referenser. Dessutom har författaren tillfogat en lista över verk av Mozart som i någon mening har anknytning till frimurarorden, dess budskap, verksamhet eller verksamma personer.

  Bandtyp: Häftad

  ISBN: 978-91-7359-127-0

  Språk: Svenska

  Kategori: Kulturhistoria

  Etiketter: Kulturhistoria, Klassisk musik

  Utgivning: januari 2018

  Format: 135x210

  Antal sidor: 240

  Lagerstatus: Finns i lager

  219:-
  Inkl moms och porto
   Antal
  Eddie Persson

  Eddie Persson är medicine doktor och specialist i anestesiologi och intensivvård och har sedan tonåren ett brinnande intresse för operakulturen. Han har sammanfört de båda intresseområdena opera och medicin till en serie föredrag och har till dags dato hållit 100 stycken med olika kulturhistoriska och medicinhistoriska teman, alltid med operamusiken som utgångspunkt.Han har också skrivit ett stort antal uppmärksammade artiklar om sammankopplingen av musik och medicin, bland annat en serie om musikaliska läkare i historien. År 2002 utkom första upplagan av Opera – död, dårar och ­doktorer på Santérus förlag där han presenterar en grundlig genomgång av medicinska fenomen på operascenen och beskriver dem ur såväl medicinhistoriska som musikhistoriska och dramaturgiska perspektiv. Boken blev mycket uppmärksammad, bland annat med en helsidesrecension i Svenska Dagbladet. Han har även medverkat i flera radioprogram med operaanknytning samt blivit presenterad i SVT:s Kulturnyheterna.


  Stäng

  Logga in

  Glömt lösenord
  Stäng