Kampen om stoltheten

Torsten Nilsson, känslorna och utrikespolitiken

Oscar Nygren

Utrikesministern Torsten Nilsson använde känslor i sina tal för att väcka intresse för svenskarnas engagemang i utrikesfrågor. Vad hade detta för retorisk betydelse?

Genom att studera omkring hundra anföranden från åren 1962 71 visar författaren att Nilsson tillskrev sina åhörare bestämda känslolägen och erbjöd dem sätt att förändra sina emotionella upplevelser från negativa till positiva genom att stödja den socialdemokratiska utrikespolitiken. Nilsson ansåg att om den svenska utrikespolitiken kunde nå samma resultat som det socialdemokratiska välfärdsbygget, så kunde världsläget förändras i grunden. Detta skedde under en tid då välfärdsstatens moraliska bäring blev angripen av den radikala vänstern och Socialdemokraterna sökte återta initiativet genom att erbjuda sina åhörare en möjlig väg från rädsla och oro, till trygghet och stolthet en känslomässig omvandlingsprocess som kunde genomföras genom en återkoppling till den socialdemokratiska historien.

Bandtyp: Häftad

ISBN: 978-91-7335-065-5

Språk: Svenska

Kategori: Skriftserie Hans Blix

Utgivning: april 2022

Format: 155x220

Antal sidor: 116

Lagerstatus: Beställningsvara

157:-
Inkl moms och porto
 Antal

Oscar Nygren är doktorand i historia vid Institutionen för historia och samtidsstudier, Södertörns högskola och associerad forskare vid Hans Blix centrum, Stockholms universitet.

Läs mer


Stäng

Logga in

Glömt lösenord
Stäng