Telefon: 08-30 34 62

Kundkorg

 
  Din kundkorg är tom.

  Förnuft, känsla och kärnvapen

  Svensk nedrustningspolitik ur ett feministiskt perspektiv

  Emma Rosengren

  I denna bok fyller undersöker författaren ur ett feministiskt perspektiv hur svensk nedrustningspolitik växte fram jämte den svenska kärnvapendebatten på 1950- och 1960-talen.

  Tidigare forskning om genus och kärnvapen har framför allt fokuserat på kopplingen mellan maskulinitet och kärnvapeninnehav. Sådan forskning har visat att i kontexter där det finns en positivt laddad koppling mellan militär styrka, maskulinitet och kärnvapeninnehav är det svårt att förstå nedrustning och/eller att avstå från att skaffa kärnvapen som något annat än avmaskulinisering eller feminisering. Det saknas dock empiriskt grundad forskning om hur genus, kärnvapenfrihet och nedrustning har konstruerats över tid. Den här boken fyller delar av detta tomrum i tidigare forskning genom att undersöka hur svensk nedrustningspolitik växte fram jämte den svenska kärnvapendebatten på 1950- och 1960-talen ur ett feministiskt perspektiv. Om nedrustning och att avstå från kärnvapen associeras med svaghet och femininitet, hur ska vi då tolka valet att inte skaffa kärnvapen i termer av genus? Hur kan den svenska kärnvapenhistorien bidra till vår förståelse av relationen mellan kärnvapen, nedrustning och genus?

   

   

  Bandtyp: Häftad

  ISBN: 978-91-7335-064-8

  Språk: Svenska

  Kategori: Skriftserie Hans Blix

  Etiketter: Svenskt försvar, Svensk politik

  Utgivning: november 2021

  Format: 155x220

  Antal sidor: 100

  Lagerstatus: Beställningsvara

  157:-
  Inkl moms och porto
   Antal
  Emma Rosengren

  Författarfoto: Gabriel Holmbom

  Emma Rosengren är forskare (PhD) i internationella relationer vid Institutionen för ekonomisk historia och internationella relationer, Stockholms universitet. Verksam vid Hans Blix centrum för de internationella relationernas historia vid Stockholms universitet.

  Läs mer


  Stäng

  Logga in

  Glömt lösenord
  Stäng