Telefon: 08-30 34 62

Kundkorg

 
  Din kundkorg är tom.

  Vägen ut ur järnburen

  Om senmoderniteten och det kommunikativa förnuftet

  Olof Hallonsten

  Järnburen är ett av samhällsvetenskapens mest kända begrepp, och myntades av sociologen Max Weber som beskrivning av den moderna människans belägenhet: Vi är rikare och friskare än någonsin tidigare i historien, men tillvaron är också starkt begränsad och intellektuellt utarmad, av byråkratins och de tekniska systemens makt över liv och samhälle.

  Beskrivningen är över hundra år gammal, men ännu träffsäker: Under den pågående historiska period som inom sociologin kallas senmoderniteten verkar järnburen smidas hårdare omkring oss, och på nya sätt: fler och fler av livets delar underkastas kvantifiering, mätning, kategorisering och systematik. I denna bok tecknas en bred bild av samhällsutvecklingen under modern och senmodern tid, med hjälp av klassisk och sentida sociologisk teori. Orsakerna till arbetslivets tilltagande torftighet, administrationens utökade räckvidd, mätnings- och utvärderingshysterin och marknadsnormens genomslag i det offentliga livet söks i nutidshistorien och den sociologiska förståelsen av den. Men i boken skisseras också ett alternativ. Med hjälp av teorin om det kommunikativa förnuftet, och en kunskapssociologisk analys av det mänskliga förnuftets sociala funktion, visar boken hur tillit, tolerans, reflektion och samarbete på basis av kunskap och ömsesidig förståelse kan leda människa och samhälle ut ur järnburen.

  Bandtyp: Häftad

  ISBN: 9789173350747

  Språk: Svenska

  Kategori: Samhällsorienterande ämnen, Filosofi, idéhistoria, teori

  Utgivning: juni 2024

  Format: 150x220

  Antal sidor: 424

  Lagerstatus: Beställningsvara

  329:-
  Inkl moms och porto
   Antal
  Olof Hallonsten

  Författarfoto: Kennet Ruona

  Olof Hallonsten är fil. dr i forskningspolitik och docent i sociologi. Han är verksam som forskare och lärare vid Ekonomi­högskolan vid Lunds universitet. Hans specialområden är vetenskapssociologi och organisationssociologi, och han är författare till flera böcker och artiklar om vetenskapen och dess samhällsroll. Han har tidigare varit verksam vid Göteborgs universitet och universiteten i Bamberg och Wuppertal i Tyskland.

  Läs mer


  Stäng

  Logga in

  Glömt lösenord
  Stäng