Sanningen om ubåtsfrågan

Ett försök till analys

Bengt Gustafsson

Varifrån kom de ubåtar som kränkte svenska vatten?

Denna bok grundar sig på ett nytt försök att pröva frågan förutsättningslöst. Förre ÖB Bengt Gustafsson har ägnat ett par år åt att forska kring vad som verkligen skedde. Medveten om att det han skriver skulle kunna uppfattas som en partsinlaga granskar han kritiskt även försvarets insatser. Slutsatsen är att bevisen för att det förekom många ubåtskränkningar av svenska vatten är bärande. Genom att noggrant pröva fakta på möjliga kränkande stater kommer författaren fram till att de systematiska kränkningarna skedde av ubåtar som kom österifrån. Att det finns oklarheter som ännu inte gått att besvara är något han inte förnekar. Tvärtom välkomnar han ytterligare forskning. En fråga som han ställer är om en västtysk ubåt, skuggande den sovjetiska gruppen, också råkade bli instängd vid Hårsfjärden. Ett eventuellt utsläpp av en sådan – oavsett om det var känt av Olof Palme och senare Sven Andersson – var i så fall en åtgärd i deras anda. Det handlade ju om det hemliga västsamarbetet, som inte fick bli avslöjat. Framväxten av detta behandlas ingående i boken med citat ur de inblandades dagböcker, eftersom de bildar bakgrunden till en del av vad som sagts i den anglosaxiska världen.

Första upplagan är slutsåld och detta är en till innehållet oförändrad ny upplaga. Den nya upplagan ges ut som ett mjukband.

Bandtyp: Häftad

ISBN: 978-91-7359-099-0

Språk: Svenska

Kategori: Svenskt försvar

Etiketter: Säkerhetspolitik, Svenskt försvar

Utgivning: september 2015

Format: 135x218

Antal sidor: 388

Lagerstatus: Beställningsvara

272:-
Inkl moms och porto
 Antal

Författarfoto: Försvarsmakten  

Bengt Gustafsson (1933–2019), general, över­befälhavare 1986–94, var ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademin 1979–2019. Gustafsson var departementsråd i Försvarsdepartementet 1982–84 och befälhavare för Övre Norrlands militärområde 1984–86.


Bengt Gustafsson har utan tvekan skrivit den hitintills mest grundliga, översiktliga och trovärdiga boken om ubåtsfrågan under det kalla kriget.

Lennart Berntson, Svenska Dagbladet, 21 augusti 2010

Stäng

Logga in

Glömt lösenord
Stäng