Telefon: 08-30 34 62

Kundkorg

 
  Din kundkorg är tom.

  Försvarets förfall

  Konsten att lägga ned försvaret utan att någon bryr sig (hårdband)

  Carl Björeman

  Denna bok berättar om hur Sverige förlorade sitt folkförsvar och övergick till att försvaras av en liten expeditionskår, ett yrkesförsvar.

  Sverige hade en gång ett invasionsförsvar. Det varade i århundraden men är nu blott ett minne. Idag har det till 90 procent försvunnit. Det är den största svenska nedrustningen genom tiderna. Sveriges försvar är idag en miniatyr och det nya säkerhetstänkandet har vänt allt upp och ned. Om man får tro statsmakterna försvaras nu vår säkerhet bäst genom internationella insatser i andra världsdelar. Sveriges säkerhet på hemma­plan har i sin tur tagits över av en multinationell koncern, kallad "Gemensam säkerhet", som välvilliga uttyder som EU och NATO i förening. Denna ­diffusa skärm skall skydda Sverige, inte det svaga svenska försvaret. Sverige har förlorat sitt folkförsvar och har övergått till en liten expeditionskår, ett yrkesförsvar. Hur denna märkliga resa gick till handlar denna bok om.

  Förord av professor Kent Zetterberg.

  Bandtyp: Kartonnage

  ISBN: 978-91-7359-048-8

  Språk: Svenska

  Kategori: Försvar och säkerhetspolitik

  Etiketter: Svenskt försvar

  Utgivning: oktober 2011

  Format: 135x215

  Antal sidor: 305

  Lagerstatus: Finns i lager

  299:-
  Inkl moms och porto
   Antal
  Carl Björeman

  Carl Björeman (1924–2020) stamanställdes vid I4 i Linköping 1941, blev officer 1949 och hade trupptjänst vid fyra olika infanteriregementen under sammanlagt tretton år. Han var stabsofficer i försvars- och militärområdesstaber under sammanlagt tolv år och generalmajor och chef för Södra militärområdesstaben 1980–1984. Generallöjtnant och MB i Södra militärområdet 1984–1988. Skribent i försvarspolitiska frågor och författare till böckerna Soldat och general under kalla kriget (2005) och År av uppgång År av nedgång (2009).


  Björemans analys bekräftar vad man länge förmodat, nämligen att industripolitiken har överordnats försvarspolitiken. I detta avseende skiljer sig socialdemokratiska och borgerliga regimer knappast åt. Bokens dokumentation är omfattande. Där kan man se en lång räcka av utlåtanden, yttranden, propositioner såsom uppträdda på ett snöre. Därmed får man ett skolexempel på hur språket kan dölja tankar och deras bristande sammanhang. Det är först resultatet som är i klarspråk. Det är inte nådigt!citationstecken

  Bengt Hammarhjelm, Gotlands Allehanda

  Stäng

  Logga in

  Glömt lösenord
  Stäng