Svenska politiker

Om de folkvalda i riksdag, landsting och kommun

Mikael Gilljam, David Karlsson Redaktörer

En bok om vad svenska politiker tycker i en lång rad frågor, hur de ser på demokrati och representation, på konflikt, klientelism och korruption. Författarna lyfter särskilt fram flernivådemokratins och de politiska partiernas betydelse.

Det är svårt att överskatta den betydelse som politiker har i en representativ demokrati som Sverige. De stiftar våra lagar, fastställer nivån på våra skatter och bidrag och styr våra myndigheter. Politiker fattar beslut om krig och fred och om du ska få bygga om din sommarstuga.

Men det finns inga regler som styr hur politiker ska tolka sitt demokratiska uppdrag. De politiska beslut som fattas i Sverige påverkas därför i hög grad av vilka våra politiker är, vilka åsikter de har och hur de ser på demokratin. I denna bok studeras därför vad svenska politiker tycker i en lång rad frågor, hur de ser på demokrati och representation, på konflikt, klientelism och korruption. Författarna lyfter särskilt fram flernivådemokratins och de politiska partiernas betydelse.

Bokens kapitel bygger på undersökningar som riktat sig till samtliga folkvalda i riksdag, landsting och kommun. De medverkande forskarna är knutna till Göteborgs universitet, Luleå tekniska universitet, Institutet för Näringslivsforskning samt Columbia University.

Redaktörer: Mikael Gilljam, David Karlsson

Medförfattare: Carl Dahlström, Peter Esaiasson, Olle Folke, Mikael Gilljam, Sören Holmberg, Anna Högmark, Sverker C. Jagers, David Karlsson, Andrej Kokkonen, Staffan I. Lindberg, Simon Matti, Elin Naurin, Johanna Rickne, Louise Skoog, Anders Sundell, Lena Wägnerud

Bandtyp: Häftad

ISBN: 978-91-7359-080-8

Språk: Svenska

Kategori: Svensk politik

Etiketter: Valforskning, Statsvetenskap

Utgivning: september 2014

Format: 150x220

Antal sidor: 320

Lagerstatus: Finns i lager

267:-
Inkl moms och porto
 Antal

Författarfoto: Göteborgs universitet  

Mikael Gilljam är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Läs mer


David Karlsson är docent i offentlig förvaltning vid Förvaltningshögskolan, Göteborgs universitet.

Läs mer


Stäng

Logga in

Glömt lösenord
Stäng