Telefon: 08-30 34 62

Kundkorg

 
  Din kundkorg är tom.

  Kommunala folkhemmet

  Uppbyggnad, de gyllene åren, nedmontering

  Stefan Sjöblom, Jan Sundberg, Ingemar Wörlund

  Det goda folkhemmet är ett välkänt begrepp, men vad var det egentligen och hur uppstod det? Denna bok ger en sammanhängande bild och förklarar politiken som fördes och visar hur den genomfördes under nio decennier.

  Boken visar också kopplingen mellan det nationella och det kommunala, där folkhemmet realiserades, vilket i regel har förbisetts i tidigare forskning.

  När demokratin var ung var det direkt-demokratiska inslaget stort men utbudet av kommunala tjänster litet. I takt med att folkhemmet genomfördes via kommunernas verksamhet blev de direkta, lokala politiska aktiviteterna allt färre. Kommuner slogs samman och nationella partier tog över kontrollen. Protesterna var dock fåtaliga när utbudet av kommunala tjänster, och därmed välfärden, hela tiden ökade.

  Idag pågår nedmonteringen av folkhemmet. Väljarnas partilojalitet sviktar, politiken professionaliseras och förvaltningarna tvingas att effektivisera. Nya modeller där tjänsteproduktionen överlåts till vinstdrivande aktörer har inte övertygat kommuninvånarna. Osäkerheten om vägval och det politiskt möjliga har tagit över och alltfler känner sig förvandlade från väljare, med en demokratisk möjlighet att påverka, till konsumenter. Var det verkligen det som var meningen?

  Boken trycks på beställning. Leveranstid 5–7 arbetsdagar.

  Bandtyp: Häftad

  ISBN: 978-91-7335-027-3

  Språk: Svenska

  Kategori: Santérus Academic Press, Svensk politik

  Etiketter: Statsvetenskap, Norden

  Utgivning: augusti 2011

  Format: 142x215

  Antal sidor: 244

  Lagerstatus: Beställningsvara

  269:-
  Inkl moms och porto
   Antal
  Stefan Sjöblom

  Stefan Sjöblom är Pol. dr och professor i kommunalförvaltning vid Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet. Till hans forskningsområden hör kommunal och regional utveckling, förvaltningspolitik samt nya organisations- och styrformer i förvaltningen. Han har gett ut böckerna: Medborgarinitiativ i kommunalt beslutsfattande, Produktivitet och effektivitet i offentlig sektor samt Project Proliferation and Governance: the Case of Finland med flera.

  Jan Sundberg

  Jan Sundberg är pol. dr och professor i allmän statslära vid Helsingfors universitet. Forskningsintresset har fokuserats kring minoritetspolitik, politiska partier och lokalpolitik i Finland och i Norden. Ett stort antal publikationer har publicerats inom dessa ämnesområden som t. ex. böckerna: Svenskhetens dilemma i Finland, Lokala partiorganisationer i kommunala och nationella val, Partier och partisystem i Finland och Parties as Organized Actors – The Transformation of the Scandinavian Three-Front Parties.

  Ingemar Wörlund

  Ingemar Wörlund (1957–2022) var professor i statsvetenskap, Institutionen för samhällsvetenskap, Mitthögskolan. Hans forskning var främst inriktad mot partier och intresseorganisationer. Han medverkade i olika böcker, artiklar och rapporter om partier, partiorganisationer, lokala partier och lokaldemokrati.


  Stäng

  Logga in

  Glömt lösenord
  Stäng