Telefon: 08-30 34 62

Kundkorg

 
    Din kundkorg är tom.

    Väktare, ombud, kritiker

    Sverige i amerikanskt säkerhetstänkande 1961–68

    Denna bok utgör den noggrannaste och mest djupgående beskrivningen hittills av USA:s syn på Sverige under det turbulenta 1960-talet. Få har grävt så djupt i amerikanska arkiv om Sveriges ­säkerhetspolitiska roll som författaren.

    I boken redovisas ett av de viktigaste fynd som gjorts i amerikanska arkiv. Ett tidigare okänt riktlinjedokument om USA:s planerade politik mot Sverige, undertecknat av Henry Kissinger från september 1975. Det är den första tydliga indikationen på USA:s syn på Sverige efter det så traumatiska ”frostens år” 1973. Dokumentet visar att USA:s syn på Sverige åter stabiliserades och att den positiva syn som funnits i början av 1960-talet åter dominerade. 

    Författaren ger också den hittills mest detaljerade bilden av verksamheten vid den amerikanska ambassaden i Stockholm på 1960-talet, inklusive CIA:s arbete genom att innehållet i den amerikanske underrättelseagenten James Everetts opublicerade ­memoarer presenteras. Everett arbetade som illegal underrättelse­agent i Sverige för CIA:s räkning under åren 1960–67. Han berättar bl.a. om hanteringen av sovjetiska och kinesiska ­avhoppare, värvning och utnyttjande av agenter i Sverige, avlyssning mot sovjetiska och kinesiska mål.

    Bandtyp: Häftad

    ISBN: 978-91-7335-016-7

    Språk: Svenska

    Kategori: Santérus Academic Press

    Etiketter: Kalla kriget, Säkerhetspolitik, USA

    Utgivning: mars 2009

    Format: 152x229

    Antal sidor: 319

    Lagerstatus: Beställningsvara

    249:-
    Inkl moms och porto
     Antal

    Stäng

    Logga in

    Glömt lösenord
    Stäng