Syftet med denna bok är att utifrån det aktuella forskningsläget ge perspektiv på svensk säkerhetspolitik under det kalla kriget.
Svensk säkerhetspolitik under det kalla kriget har under en längre tid varit föremål för diskussion såväl i samhällsdebatten som i forskningen. Flera statliga utredningar, bl.a. Neutralitetspolitikkommissionen och Säkerhetstjänstkommissionen, tillsattes under 1990-talet i syfte att bringa klarhet i omstridda frågor. På forskningssidan har under samma period, i takt med att källorna har blivit tillgängliga, mycket hänt. Vi har nu förhållandevis goda kunskaper om svensk säkerhetspolitik under i alla fall den första delen av det kalla kriget.
I bokens fokus står Sveriges problematiska balansgång mellan de båda supermakterna, USA och Sovjetunionen. I vilken grad skulle Sverige agera förtroendeskapande gentemot Sovjet för att minska risken för ett sovjetiskt angrepp, och i vilken grad skulle Sverige söka amerikanskt beskydd mot det sovjetiska hotet? Vilken betydelse hade de nordiska grannländerna i de svenska säkerhetspolitiska övervägandena? Sveriges agerande i dessa och andra väsentliga säkerhetsfrågor behandlas ingående i denna bok.
Boken trycks på beställning. Leveranstid 5–7 arbetsdagar.
Bandtyp: Häftad
ISBN: 978-91-7335-031-0
Språk: Svenska
Kategori: Santérus Academic Press, Svenskt försvar
Etiketter: Kalla kriget, Kurslitteratur, Säkerhetspolitik
Utgivning: juli 2012
Format: 142x215
Antal sidor: 204
Lagerstatus: Beställningsvara