Kunskapsbehov och nya kompetenser

Professioner i förhandling

Ola Fransson, Karin Jonnergård Redaktörer

Vad händer med yrken och kunskaper när de knyts till universitetets ideal och vad händer med professioner, och före­ställningen om vad en profession är, om den högre utbildningen förändras till såväl innehåll som ideal?

I dag räknas allt fler yrken som professioner och allt fler yrkesgrupper utbildas vid universitet och högskolor.
I denna bok tar författarna å ena sidan upp frågor om vad som händer med yrken och kunskaper när de knyts till universitetets ideal och å andra sidan vad som händer med professioner, och före­ställningen om vad en profession är, om den högre utbildningen förändras till såväl innehåll som ideal.
I essäerna diskuteras också vilka krav som ställs på den högre utbildningen och professionerna i vårt kulturellt differentierade och socialt segregerade samhälle. Det ställs också allt tydligare krav på att yrken ska redovisa resultat, och författarna undersöker vilka konsekvenser detta får för de professionellas oberoende yrkes­utövning.
Yrken som belyses i relation till frågorna är: lärare, tandläkare, designer, författare, polis och socionom.

Boken framställs i takt med beställning. Leveranstid: 5–7 arbetsdagar.

Redaktörer: Ola Fransson, Karin Jonnergård

Medförfattare: Jonas Aspelin, Håkan Edeholt, Ann-Charlotte Ek, Ola Fransson, Cecilia Franzén, Sophie Hydén, Karin Jonnergård, Caroline Ljungberg, Enrique Pérez, Sven Persson, Cristine Sarrimo

Bandtyp: Häftad

ISBN: 978-91-7335-013-6

Språk: Svenska

Kategori: Santérus Academic Press

Etiketter: Arbetsliv, Lärande

Utgivning: september 2009

Format: 150x220

Antal sidor: 198

Lagerstatus: Beställningsvara

356:-
Inkl moms och porto
 Antal

Ola Fransson är fil. dr i idéhistoria och arbetar vid Centrum för professionsstudier (CPS) vid Malmö högskola. Tillsammans med bland andra professor Karin Jonnergård är han initiativtagare till ett nationellt nätverk för professionsforskning. Han forskar i första hand om kopplingen mellan högre utbildning och professioner.


Karin Jonnergård är professor i företagsekonomi vid ekonomihögskolan, Växjö universitet, och medlem i styrgrupperna för Centrum för Professionsstudier, Malmö högskola, och Forum för Professionsforskning, Växjö universitet. Hon forskar framför allt om kapitalmarknadens professioner dvs. revisorer, finansanalytiker och ekonomijournalister.


Stäng

Logga in

Glömt lösenord
Stäng