Telefon: 08-30 34 62

Kundkorg

 
  Din kundkorg är tom.

  Sverige och Algeriets frigörelse 1954–1962

  Kriget som förändrade svensk utrikespolitik

  Marie Demker

  I denna bok undersöks Algerietkrigets betydelse för svensk utrikespolitik med hjälp av unikt, aldrig tidigare analyserat, diplomatiskt material.

  Under 1960-talet tog sig den svenska utrikespolitiken uttryck i öppet stöd för nationellt självbestämmande i tredje världen, jämsides med en hög internationell aktivitet som kritiker och opinionsbildare. Varför inträffade denna profilering av svensk utrikespolitik som ofta benämns ”aktiv utrikespolitik”? En väsentlig pusselbit i svaret är att Algerietkrigets redan i slutet av 1950-talet riktat de svenska beslutsfattarnas uppmärksamhet på avkoloniseringen och tredje världens villkor. År 1959 tog Sverige definitivt ställning i Algerietkonflikten genom att som första och enda väststat rösta för algeriskt självbestämmande i FN:s generalförsamling.

  Bandtyp: Häftad

  ISBN: 978-91-89449-06-0

  Språk: Svenska

  Kategori: Internationella relationer, Sverige under kalla kriget (SUKK), Kalla kriget, Politisk historia, Modern historia

  Etiketter: Kalla kriget, Utrikespolitik, Statsvetenskap

  Utgivning: april 1996

  Format: 142x215

  Antal sidor: 141

  Lagerstatus: Finns i lager

  99:-
  Inkl moms och porto
   Antal
  Marie Demker

  Marie Demker är professor i statsvetenskap, Statsvetenskapliga Institutionen, Göteborgs universitet och vid Södertörns högskola. Hon har publicerat ett flertal böcker och artiklar kring svensk och europeisk partipolitik. Hennes forskning är centrerad kring hur politisk individualisering och destabilisering påverkar förutsättningarna för opinionsbildning och beslutsfattande inom t ex invandringspolitik, kriminalpolitik och utrikespolitik.


  Stäng

  Logga in

  Glömt lösenord
  Stäng