Sverige och Algeriets frigörelse 1954–1962

Kriget som förändrade svensk utrikespolitik

Marie Demker

I denna bok undersöks Algerietkrigets betydelse för svensk utrikespolitik med hjälp av unikt, aldrig tidigare analyserat, diplomatiskt material.

Under 1960-talet tog sig den svenska utrikespolitiken uttryck i öppet stöd för nationellt självbestämmande i tredje världen, jämsides med en hög internationell aktivitet som kritiker och opinionsbildare. Varför inträffade denna profilering av svensk utrikespolitik som ofta benämns ”aktiv utrikespolitik”? En väsentlig pusselbit i svaret är att Algerietkrigets redan i slutet av 1950-talet riktat de svenska beslutsfattarnas uppmärksamhet på avkoloniseringen och tredje världens villkor. År 1959 tog Sverige definitivt ställning i Algerietkonflikten genom att som första och enda väststat rösta för algeriskt självbestämmande i FN:s generalförsamling.

Bandtyp: Häftad

ISBN: 978-91-89449-06-0

Språk: Svenska

Kategori: Internationella relationer, Sverige under kalla kriget (SUKK), Kalla kriget, Politisk historia, Modern historia

Etiketter: Kalla kriget, Utrikespolitik, Statsvetenskap

Utgivning: april 1996

Format: 142x215

Antal sidor: 141

Lagerstatus: Finns i lager

121:-
Inkl moms och porto
 Antal

Marie Demker är professor i statsvetenskap, Statsvetenskapliga Institutionen, Göteborgs universitet och vid Södertörns högskola. Hon har publicerat ett flertal böcker och artiklar kring svensk och europeisk partipolitik. Hennes forskning är centrerad kring hur politisk individualisering och destabilisering påverkar förutsättningarna för opinionsbildning och beslutsfattande inom t ex invandringspolitik, kriminalpolitik och utrikespolitik.


Stäng

Logga in

Glömt lösenord
Stäng