Forskningens mörker

Om svarta känslor och konsten att vara lagom rädd

Stefan Svallfors

Med denna bok avslutas en trilogi om forskandets och det intellektuella livets mänskliga villkor. Kunskapens människa: Om kroppen, kollektivet och kunskapspolitiken (2012). Den andra delen heter Kreativitetens människa: Om konsten att ställa sig i hörnet och vikten av att vårda sina fiender och kom 2015.

Denna tredje del riktar  in sig på de mörkare delarna av forskning, kunskapsproduktion och skrivande. Författaren påstår att det vi oftast tänker på som negativa känslor, som vi bör bearbeta eller undvika, är inte bara ofrånkomliga utan helt nödvändiga inom forskningen och i ett skrivande liv. Utan spårämnen eller till och med rejäla doser av svarta känslor som rädsla, ilska, ångest, leda, självförakt, saknas den mörka bakgrund mot vilken texten ska lysa klart. Men om rädslan, ilskan, ångesten, ledan, självföraktet tar över krossas man. På denna knivsegg av emotioner balanserar forskningen och det intellektuella livet. Vi behöver all hjälp vi kan få om vi ska klara oss.

Bandtyp: Inbunden

ISBN: 978-91-7359-124-9

Språk: Svenska

Kategori: Samhällsorienterande ämnen

Etiketter: Essä, essäer, Lärande

Utgivning: mars 2018

Format: 135x215

Antal sidor: 128

Lagerstatus: Finns i lager

196:-
Inkl moms och porto
 Antal

Författarfoto: © Santérus Förlag. Bilden får användas för att illustrera anmälningar av författarens böcker som vi har gett ut  

Stefan Svallfors är professor i sociologi vid Södertörns högskola och forskningsledare vid Institutet för framtidsstudier i Stockholm. Han är medlem av Kungliga vetenskapsakademien.

Läs mer


Stäng

Logga in

Glömt lösenord
Stäng