Telefon: 08-30 34 62

Kundkorg

 
    Din kundkorg är tom.

    EU i en världsordning under omvandling

    Europaperspektiv 2018

    Antonina Bakardjieva Engelbrekt, Anna Michalski, Lars Oxelheim Redaktörer

    Detta är den tjugoförsta årgången av Europaperspektiv. Boken är tvärvetenskaplig och innehåller nio kapitel skrivna av forskare inom juridik, statskunskap och ekonomiska ämnen, som ur olika perspektiv förenar historiska tillbakablickar med analys av samtida utmaningar och föreslår vägar framåt för EU i en världsordning under omvandling.

    Hur påverkar och påverkas EU av de pågående maktförskjutningarna inom världspolitiken och utmaningarna mot den liberala världsordningen? Att grundpelarna i den liberala världsordningen såsom vi känner den sedan slutet av andra världskriget utmanas av starka krafter både inom och utom EU:s gränser utgör en av unionens hittills mest komplexa utmaningar. Komplexiteten grundar sig inte minst i att EU som organisation på samma gång är ett resultat av denna världsordning och en garant för densamma. EU:s roll i en världsordning under omvandling ger upphov till en rad frågor: På vilket sätt påverkas EU:s förmåga att främja hållbar handel och upprätthålla internationell frihandel av att USA driver en mer protektionistisk handelspolitik? Vilket handlingsutrymme har EU att agera i världspolitiken om multilaterala organisationer och globala regler undermineras? Hur kan EU påverka det internationella klimatsamarbetet givet de globala maktförskjutningar som pågår? Hur påverkas EU och sammanhållningen mellan medlemsstaterna av utomeuropeisk migration? Vilken betydelse har Brexit för EU:s sammanhållning och framtida utveckling? Hur påverkas EU:s politik av att högerpopulistiska partier tar allt större plats i många medlemsländer och hur kan EU-rättens genomslag och efterlevnad säkras gentemot nationalistiska krafter?

    EU i en världsordning under omvandling

    Redaktörer: Antonina Bakardjieva Engelbrekt, Anna Michalski, Lars Oxelheim

    Medförfattare: Claes-Göran Alvstam, Sofie Blombäck, Pontus Braunerhjelm, Douglas Brommesson, Per Cramér, Ann-Marie Ekengren, Johan E. Eklund, Björn Fägersten, Sverker C. Jagers, Lena Lindberg, Frida Nilsson, Thomas Sterner, Erik O. Wennerström, Karolina Zurek

    Bandtyp: Häftad

    ISBN: 978-91-7359-173-7

    Språk: Svenska

    Kategori: Europaperspektiv

    Etiketter: EU, Europa

    Utgivning: augusti 2021

    Format: 142x215

    Antal sidor: 298

    Lagerstatus: Beställningsvara

    279:-
    Inkl moms och porto
     Antal
    Antonina Bakardjieva Engelbrekt

    Antonina Bakardjieva Engelbrekt är professor i europeisk integrationsrätt vid Stockholms universitet och sedan 2011 ord­förande i Nätverket för europarättsforskning. Hon har tidigare varit ställföreträdande sekreterare för Kommittén för rättsliga frågor och mänsk­liga rättigheter vid Europarådets parlamentariska församling. Hennes forskning är inriktad på processer av europeisering och globalisering och deras inflytande på nationell rätt och institutioner, huvud­sakligen inom områdena marknads-, konsument- och immaterialrätt. Ett flertal av hennes publikationer har behandlat EU:s östutvidgning och dess betydelse för reformprocesser i de nya medlemsstaterna.


    Anna Michalski

    Anna Michalski är lektor vid statsvetenskapliga institutionen, Uppsala universitet, och research fellow vid Europe Institute, University of Auckland. Hon har varit verksam vid Fudan universitet, Shanghai, vid forskningsinstituten Chatham House (London), Clingendael (Haag) och Sieps (Stockholm) samt arbetat vid EU-kommissionens tankesmedja. Hon forskar om mjuk normgivning i europeisk politik och EU som utrikespolitisk aktör.


    Lars Oxelheim

    Lars Oxelheim är professor i internationellt företagande och finansiering vid Handelshögskolan, universitetet i Agder, Kristiansand, Norge och affilierad med Institutet för Näringslivsforskning (IFN) i Stockholm. Han är professor emeritus vid Lunds universitet och hedersprofessor vid Fudan University, Shanghai, Kina.


    Stäng

    Logga in

    Glömt lösenord
    Stäng