Telefon: 08-30 34 62

Kundkorg

 
  Din kundkorg är tom.

  Från big bang till människa

  En astrobiologisk exposé

  Jörgen Sjöström

  I denna bok färdas läsaren genom kosmos historiska utveckling - från ett vredgat inferno till levande oaser, och vidare ...

  I boken berättar författaren om kosmos historiska utveckling. Livets uppkomst här på jorden har länge ansetts som en filosofisk fråga, men vetenskapen har tagit betydande steg mot naturliga, vetenskapliga förklaringar; det vill säga att de går att pröva.

  Förutsättningen för att liv ska uppstå har kosmiska kopplingar. De flesta tycks hålla med om att astronomin ger oss viktiga pusselbitar till hur livet på jorden kom till. Men är livets uppkomst en slump eller styrdes levande organismer av fysikens kända teorier i vilka kanske en mening kan skönjas? Dock tycks kvantfysikens slumpmässighet omöjliggöra ett deterministiskt kosmos.

  Astrobiologi är i dag ett hett forskningsområde. Det har visat sig att ett levande kosmos besitter enorm potential att omforma stora delar av universum, vilket både kan gynna och skada mänskligheten. Som exempel visar den tid vi lever i (antropocen), hur en intelligent, självisk organism (människan) hotar den biologiska mångfalden på jorden. Hur hanterar vi detta smygande globala problem? Vi behöver också bromsa den globala uppvärmningen vars struptag vi redan anar. Utöver detta kommer kosmiska hot mot jorden och att inte ens solen kan lysa för evigt, utan kommer att sluta sina dagar på ett sätt som omöjliggör alla former av organiskt liv. Om detta skriver författaren i bokens avslutande del.

  Bandtyp: Häftad

  ISBN: 978-91-7359-191-1

  Språk: Svenska

  Kategori: Populär naturvetenskap

  Utgivning: januari 2023

  Format: 150x220

  Antal sidor: 340

  Lagerstatus: Beställningsvara

  299:-
  Inkl moms och porto
   Antal
  Jörgen Sjöström

  Jörgen Sjöström är fil. dr i fysik och har arbetat som universitetslektor vid bl.a. KTH och högskolan i Gävle. Han har skrivit artiklar om vetenskapshistoria i Forskning och Framsteg, Upsala Nya Tidning, SvD och DN. Han har tidigare givit ut flera böcker: ”Newton och gravitationen” (2007), ”På spaning efter livets ursprung” (2010). Dessutom är han amatörornitolog sedan länge och har dokumenterat sina fågelobservationer i text och bild, senast 2016 med boken ”Fåglarnas globala värld”.


  Stäng

  Logga in

  Glömt lösenord
  Stäng