Telefon: 08-30 34 62

Kundkorg

 
  Din kundkorg är tom.

  Överlever EMU utan fiskal union?

  Europaperspektiv 2011

  Ulf Bernitz, Lars Oxelheim, Thomas Persson Redaktörer

  Vad behöver göras för att återupprätta förtroendet för det ekonomiska och monetära samarbetet i Europa?

  Drygt ett decennium efter att den gemensamma valutan infördes är euron utsatt för sin hittills värsta kris. De statsfinansiella problem som drabbat flera euroländer illustrerar bräckligheten i den ekonomiska och monetära unionens konstruktion. Skuldkrisen har tvingat länder som Grekland och Irland att begära omfattande nödlån för att undvika statsbankrutt. Och fler euroländer ligger i farozonen.

  Denna bok handlar om vad som behöver göras för att återupprätta förtroendet för det ekonomiska och monetära samarbetet i Europa. Räcker det med att skärpa medlemsländernas efterlevnad av stabilitets- och tillväxtpakten och förbättra det finanspolitiska samarbetet? Eller krävs rent av att den monetära unionen kompletteras med en fiskal union, det vill säga gemensamma skatter och en gemensam finanspolitik på EU-nivå? Behövs det en överstatlig reglering av pensionssystemen för att förebygga budgetunderskott i medlemsländerna? Vilka krav ställs på unionens rättssystem för att hantera skuldkrisen och för att bygga emu starkare inför framtiden? Och hur påverkas demokratin och medborgarnas förtroende för EU och euron i ljuset av det som nu sker?

  Detta är den fjortonde årgången av Europaperspektiv. Boken är tvärvetenskaplig och innehåller nio kapitel skrivna av forskare inom juridik, statskunskap och ekonomiska ämnen, som ur olika perspektiv diskuterar de betydande utmaningar som eurokrisen innebär och hur de bör mötas.

  Överlever EMU utan fiskal union?

  Redaktörer: Ulf Bernitz, Lars Oxelheim, Thomas Persson

  Medförfattare: Hans Agné, Linda Berg, Martin Berglund, Michael Bergman, Mattias Dahlberg, Sverker Gustavsson, Åsa Hansson, Mats Persson, Sideek M. Seyad

  Bandtyp: Inbunden

  ISBN: 978-91-7359-044-0

  Språk: Svenska

  Kategori: Europaperspektiv

  Utgivning: februari 2011

  Format: 142x215

  Antal sidor: 281

  Lagerstatus: Finns i lager

  249:-
  Inkl moms och porto
   Antal
  Ulf Bernitz

  Ulf Bernitz är sedan 1993 professor i europeisk integrationsrätt vid Stockholms universitet, numera på deltid. Tidigare var han professor i civilrätt vid samma universitet. Han är sedan 2001 även knuten till Institute of European and Comparative Law vid University of Oxford, där han förestår The Oxford/Stockholm Wallenberg Venture in European Law. Han är ordförande i Svenska föreningen för europeisk rätt och har varit ordförande i FIDE, den internationella europarättsföreningen (Fédération Internationale de Droit Européen). 1995–2001 var han ordförande i Nätverket för europarättsforskning. Han är ordförande i styrelsen och redaktionsrådet för Europarättslig Tidskrift och ingår i redaktionsrådet för Common Market Law Review.

  E-post till Ulf Bernitz


  Lars Oxelheim

  Lars Oxelheim är professor i internationellt företagande och finansiering vid Handelshögskolan, universitetet i Agder, Kristiansand, Norge och affilierad med Institutet för Näringslivsforskning (IFN) i Stockholm. Han är professor emeritus vid Lunds universitet och hedersprofessor vid Fudan University, Shanghai, Kina.


  Thomas Persson

  Thomas Persson är docent i statskunskap vid Uppsala universitet. Han är sedan 2009 ordförande i nätverket för Europaforskning i statsvetenskap. Persson forskar om den europeiska integrationens effekter på nationella parlament och regeringar. Han studerar även intressegruppers deltagande i EU:s beslutsprocesser och dess konsekvenser för demokratin.


  Stäng

  Logga in

  Glömt lösenord
  Stäng