Vad händer med yrken och kunskaper när de knyts till universitetets ideal och vad händer med professioner, och föreställningen om vad en profession är, om den högre utbildningen förändras till såväl innehåll som ideal?
I dag räknas allt fler yrken som professioner och allt fler yrkesgrupper utbildas vid universitet och högskolor. I denna bok tar författarna å ena sidan upp frågor om vad som händer med yrken och kunskaper när de knyts till universitetets ideal och å andra sidan vad som händer med professioner, och föreställningen om vad en profession är, om den högre utbildningen förändras till såväl innehåll som ideal.I essäerna diskuteras också vilka krav som ställs på den högre utbildningen och professionerna i vårt kulturellt differentierade och socialt segregerade samhälle. Det ställs också allt tydligare krav på att yrken ska redovisa resultat, och författarna undersöker vilka konsekvenser detta får för de professionellas oberoende yrkesutövning. Yrken som belyses i relation till frågorna är: lärare, tandläkare, designer, författare, polis och socionom.
Boken framställs i takt med beställning. Leveranstid: 5–7 arbetsdagar.
Redaktörer: Ola Fransson, Karin Jonnergård
Medförfattare: Jonas Aspelin, Håkan Edeholt, Ann-Charlotte Ek, Ola Fransson, Cecilia Franzén, Sophie Hydén, Karin Jonnergård, Caroline Ljungberg, Enrique Pérez, Sven Persson, Cristine Sarrimo