Telefon: 08-30 34 62

Kundkorg

 
  Din kundkorg är tom.

  Juristernas nära förflutna

  Rättskulturer i förändring

  Kjell Å. Modéer

  I denna bok jämförs svensk, tysk och amerikansk rättskultur under ”det långa 1900-talet” (1870-2009).

  Tysk rättskultur påverkade svenska jurister under 1900-talets första hälft. Under efterkrigstiden fick istället amerikansk rättskultur stort inflytande. Modern reformlagstiftning blev ett verksamt politiskt instrument för ­samhällsförändring.

  1900-talet har utropats som ”rättens århundrade” och det seklets jurister har kallats både ”samhällsingenjörer” och ”fruktansvärda jurister”.

  Med hjälp av rättskulturella parametrar beskrivs hur den politiska kulturen i dessa tre länder präglade juristerna under ett århundrade som inrymde ­såväl demokratins genombrott som totalitära orättssystem. Murens fall 1989 och tillkomsten av den Europeiska unionen genom Maastrichtavtalet 1992 – och det svenska medlemskapet från 1995 – har bidragit till att rätten under det senaste kvartsseklet på nytt har förändrats och därmed också juristernas kunskaper och uppgifter. Internationalisering och privatisering har medfört ett kritiskt förhållningssätt till den värdegrund, de rättsliga institutioner och juridiska yrkesroller som 1900-talet utvecklade.

  Boken framställs i takt med beställning. Leveranstid: 5–7 arbetsdagar.

  Bandtyp: Häftad

  ISBN: 978-91-7359-037-2

  Språk: Svenska

  Kategori: Rättshistoria

  Utgivning: december 2009

  Format:

  Antal sidor:

  Lagerstatus: Beställningsvara

  379:-
  Inkl moms och porto
   Antal
  Kjell Å. Modéer

  Författarfoto: Santérus Förlag

  Kjell Å. Modéer är professor emeritus i rättshistoria vid Lunds universitet och har innehaft ­Torsten och Ragnar Söderbergs stiftelsers professur till ­Samuel ­Pufendorfs minne. Hans forsknings­områden är främst komparativ rättshistoria, rättskulturer, ­rättstraditioner samt rätt och religion.


  Stäng

  Logga in

  Glömt lösenord
  Stäng