Telefon: 08-30 34 62

Kundkorg

 
  Din kundkorg är tom.

  I Hitlers bunker

  En officer som var där berättar

  François d\'Alançon, Bernd Freytag von Loringhoven

  Det sista vittnet från Hitlers bunker låter världen ta del av de minnen han nedtecknade i fångenskap direkt efter kriget. Det är personligt skrivet och många personer som inte så ofta omtalats framträder.

  Bernd Freytag von Loringhoven (1914-2007), tysk aristokrat och yrkesmilitär, var den siste överlevande från Hitlers bunker. Som adjutant till generalerna Guderian och Krebs deltog han i Hitlers dagliga lägeskonferenser, och han upplevde regimens sista vecka i bunkern. Han lyckades fly därifrån den 29 april 1945 innan all kontakt med yttervärlden bröts.

  Under de två och ett halvt år han satt fängslad efter kriget fyllde han fyra stora anteckningsböcker med minnen, därefter var han tyst i sextio år innan den franske journalisten François d'Alançon övertalade honom att berätta om det han upplevt: Tredje rikets nio sista månader.

  Hans berättelse skildrar ett tillstånd av vanmakt med korta stunder av hopp – de ”hemliga vapnen”, Ardenneroffensiven, Wencks armé i det redan ockuperade Berlin – fram till insikten i slutet av april 1945 att spelet var förlorat.

  Aktörerna är välbekanta: Göring, Keitel, Himmler, Bormann, Goebbels, Ribbentrop och många andra, och vi får en fängslande skildring av den "siste" Hitler, förblindad av hat efter att ha överlevt attentatet, krigsherren som med ryggen mot väggen sökte en teatralisk seger, Führern på jakt efter ett imperium i ruiner.

  Bernd Freytag von Loringhovens förhoppning var att hans unika vittnesbörd skulle visa att historien är ett motgift mot intolerans och återkommande vanföreställningar.

  Bandtyp: Häftad

  ISBN: 978-91-7359-083-9

  Språk: Svenska

  Originalspråk: Franska

  Originaltitel: Dans le bunker de Hitler

  Kategori: Andra världskriget

  Etiketter: Andra världskriget

  Utgivning: april 2015

  Format: 135x201

  Antal sidor: 159

  Lagerstatus: Finns i lager

  134:-
  Inkl moms och porto
   Antal

  François d'Alançon är journalist och författare och är verksam på den franska dagstidningen La Croix där han bär hederstiteln ”grand reporter”.

  Bernd Freytag von Loringhoven föddes in i den tyska aristokratin 1914. År 1934 inledde han sin karriär som officer i det tyska riksvärnet. Han var en av få som undkom ryssarna vid Stalingrad 1943. Efter ytterligare ett år vid den ryska fronten utnämndes han till general Guderians adjutant, vilket förde honom via Hitlers högkvarter i Ostpreussen till bunkern i Berlin. Efter frigivningen lyckades han få arbete på ett bokförlag i München. Senare tjänstgjorde han i den nya tyska försvarsmakten Bundeswehr. Han var den siste överlevande från Hitlers bunker när François d’Alançon övertalade honom att låta världen ta del av hans minnen.


  Stäng

  Logga in

  Glömt lösenord
  Stäng