Telefon: 08-30 34 62

Kundkorg

 
  Din kundkorg är tom.

  Hitler, Stalin och Sverige

  Ett nytt perspektiv på Sveriges agerande under andra världskriget.

  John Gilmour

  Ett utifrånperspektiv på hur Sverige agerade under andra världskriget. En analys byggd på källor och befriad från upprörda känslor.

  Debatten kring hur Sverige agerade under andra världskriget har mest kretsat kring fegspel och stryktäck eftergiftspolitik åt nazisterna.

  Detta är den första bok som med ett perspektiv utifrån försöker ge en fullständigare bild av händelserna i det neutrala Sverige under andra världskriget, från sabotage till censur, och Sveriges besvärliga förhållande till de krigförande nationerna. Vid sidan om de bekanta diplomati- och handelsfrågorna, gräver författaren djupare i det politiska och militära ledarskapets manövrerande och hur samhället förändrades under krigstryckets levnadsbetingelser. Genom att gå bortom den stereotypa bilden av Sveriges agerande och undersöka den press och de motiv som drev politikerna att följa en kontroversiell linje i politiken, studera hur människor levde på hemmafronten och ompröva efterkrigstidens hetsiga diskussioner av olika frågor, utmanar författaren de fördomar som har satt sig i den svenska folksjälen. I synnerhet i de generationer som inte var med.

  I boken visar författaren hur Sverige framgångsrikt hanterade både Tyskland och Sovjet, två av världens brutalaste regimer, och överlevde som självständig, demokratisk nation, men som har förblivit besatt av krigstidens politiska moral.

  Bandtyp: Häftad

  ISBN: 978-91-7359-187-4

  Språk: Svenska

  Originalspråk: Engelska

  Originaltitel: Sweden, the Swastika and Stalin

  Kategori: Andra världskriget

  Etiketter: Andra världskriget

  Utgivning: juli 2022

  Format: 151x226

  Antal sidor: 352

  Lagerstatus: Beställningsvara

  239:-
  Inkl moms och porto
   Antal
  John Gilmour

  Författarfoto: Santérus Förlag

  John Gilmour är så kallad Honorary Fellow i skandinaviska studier vid universitetet i Edinburgh. Han är medlem av den brittiska kommissionen för militär historia och är aktiv i den svensk-skotska föreningen. Han kom till Sverige redan på 1960-talet när han var historiestudent vid universitetet i Edinburgh och hans intresse har inte avtagit.

  Läs mer


  Fängslande … ett vuxet perspektiv på en konflikt som så ofta förenklat betraktats som kampen mellan gott och ont.citationstecken

  Michael Kerrigan, The Scotsman

  Gilmour har byggt argument från källorna snarare än känslorna inför Sveriges agerande. citationstecken

  Major Claes Henriksson, Militär Historia

  Obligatorisk läsning för alla som studerar 1900-talets skandinaviska historia. citationstecken

  Lars Gyllenhaal, författare och ledamot av Svenska militärhistoriska kommissionen

  Gilmours bok ger en allsidig belysning av Sveriges politiska, sociala och ekonomiska utveckling under dessa dramatiska år. citationstecken

  Alf W Johansson, professor emeritus i historia

  Stäng

  Logga in

  Glömt lösenord
  Stäng