Historiska rättskällor i konflikt

En introduktion i rättshistoria

Kjell Å. Modéer

En grundläggande lärobok i den svenska rättens historia.

Rättskällor är juristernas arbetsredskap för att lösa rättsliga konflikter och problem. Detta arbete handlar om de lagar och förordningar samt den rättstillämpning och rättsvetenskap som juristerna använt från medeltiden och fram till våra dagar.

Denna introduktion i rättshistoria inleds med några problematiserande perspektiv, som vill visa att rätten ständigt förändras i konflikt. Rättsliga reformer har både vinnare och förlorare. Och inte sällan står förloraren som vinnare i en förändrad kulturell kontext. Under vissa perioder är juristerna ”romantiker” och använder sig av historien som argument, under andra är de ”realister” och fokuserar på ”gällande rätt” och ser lagen som ett styrinstrument för moderna reformer.

De svenska rättskällorna sätts in i ett europeiskt perspektiv och visar hur de har tillkommit vid tre nationella institutioner: Universitet, parlament och domstolar.

Framställningen visar att den svenska rätten är en del av en europeisk rättsutveckling och att de svenska juristerna förhållit sig till europeiskt juridiskt tankegods och rättsliga lösningar.

Boken framställs i takt med beställning. Leveranstid: 5–7 arbetsdagar.

Bandtyp: Häftad

ISBN: 978-91-7359-042-6

Språk: Svenska

Kategori: Juridik, Rättshistoria

Etiketter: Kurslitteratur, Rättshistoria

Utgivning: december 2010

Format: 150x220

Antal sidor: 227

Lagerstatus: Beställningsvara

292:-
Inkl moms och porto
 Antal

Författarfoto: Santérus Förlag  

Kjell Å. Modéer är professor emeritus i rättshistoria vid Lunds universitet och har innehaft ­Torsten och Ragnar Söderbergs stiftelsers professur till ­Samuel ­Pufendorfs minne. Hans forsknings­områden är främst komparativ rättshistoria, rättskulturer, ­rättstraditioner samt rätt och religion.


Stäng

Logga in

Glömt lösenord
Stäng