Telefon: 08-30 34 62

Kundkorg

 
  Din kundkorg är tom.

  Doktor Guillotin

  En huvudlös historia

  Eddie Persson

  Doktor Guillotin uppfann INTE giljotinen. I denna bok avlivas de illasinnade ryktena och berättas om mannen som gått till historien av fel skäl.

  Få personer i historien har på så totalt felaktiga grunder upprört människor mera än doktor Guillotin. Mer än 200 år efter hans död förekommer det ännu några envist efterhängsna och illasinnade myter om läkaren och filantropen Joseph Guillotin. Dessa myter måste med resoluta hugg avlivas!Doktor Guillotin uppfann inte giljotinen. Denna felaktiga uppgift står dock att finna i ett stort antal böcker och artiklar i bibliotek och arkiv runtom i världen liksom i ett överväldigande stort antal hemsidor på internet. Giljotinen var definitivt inget nytt påfund av varken doktor Guillotin eller av någon annan i Frankrike under det sena 1700-talet. Men, när det väl bestämdes att denna typ av maskin skulle användas under franska revolutionen stod det dock klart att den behövde förändras och förbättras för att effektivt tjäna sitt syfte i rättvisans namn.Sanningen är Guillotin var en vänlig och djupt religiös, pacifist och filantrop som var helt emot dödsstraff. Den avrättningsmekanism som vi idag kallar för giljotin finns beskriven i olika utföranden redan 500 år före den franska revolutionen. Giljotinen var alltså namnet till trots inte alls någon uppfinning av doktor Guillotin. Beteckningen giljotin användes heller aldrig i fransk lagtext under hans levnad. Inte blev han heller själv avrättad genom halshuggning med det instrument som bär hans namn. Den gode läkaren avled däremot vid nära 76 års ålder i sviterna av en infektion i ena axeln.

  Bandtyp: Inbunden

  ISBN: 978-91-7359-155-3

  Språk: Svenska

  Kategori: Vetenskapshistoria

  Etiketter: Vetenskapshistoria, Biografi

  Utgivning: november 2020

  Format: 135x210

  Antal sidor: 176

  Lagerstatus: Finns i lager

  243:-
  Inkl moms och porto
   Antal
  Eddie Persson

  Eddie Persson är medicine doktor och specialist i anestesiologi och intensivvård och har sedan tonåren ett brinnande intresse för operakulturen. Han har sammanfört de båda intresseområdena opera och medicin till en serie föredrag och har till dags dato hållit 100 stycken med olika kulturhistoriska och medicinhistoriska teman, alltid med operamusiken som utgångspunkt.Han har också skrivit ett stort antal uppmärksammade artiklar om sammankopplingen av musik och medicin, bland annat en serie om musikaliska läkare i historien. År 2002 utkom första upplagan av Opera – död, dårar och ­doktorer på Santérus förlag där han presenterar en grundlig genomgång av medicinska fenomen på operascenen och beskriver dem ur såväl medicinhistoriska som musikhistoriska och dramaturgiska perspektiv. Boken blev mycket uppmärksammad, bland annat med en helsidesrecension i Svenska Dagbladet. Han har även medverkat i flera radioprogram med operaanknytning samt blivit presenterad i SVT:s Kulturnyheterna.


  Stäng

  Logga in

  Glömt lösenord
  Stäng