Telefon: 08-30 34 62

Kundkorg

 
  Din kundkorg är tom.

  Annanstanslängtan

  Noteringar från ett krympande klot

  Anders Mathlein

  Vår reslust, vår vandringsdrift, vår nyfikenhet. Vår annanstanslängtan. Det har skrivits och sagts så mycket om det där. Det är flyktigt och vagt, blir lätt pekoral. Men existentiella funderingar kan också formuleras både tänkvärt och med humor, som till exempel Alf Henrikson gjorde: ”Dagen i dag är en konstig sak. Tänk, evigheten fram och evigheten bak.”

  Så här skriver författaren i boken inledning:

  "Och om det är så, att livet är en ljusglimt mellan två oändligheter av mörker, så är det inte konstigt att vi vill veta lite mer om den plats där vi hastigt fått sticka upp huvudet ur evigheten.Längtan någon annanstans verkar vara inbyggd i människan, kanske ända sedan homo erectus gav sig av från Turkanasjön i Afrika för sådär 1,7 miljoner år sedan. Även sedan vi rotade oss i jordbruk och småningom industrisamhälle har längtan och lusten funnits där. Men att resa för nöjes eller bildningens skull var möjligt bara för ett försvinnande fåtal till för ungefär ett halvsekel sedan. Och nu: resandet har exploderat, med allt lägre flygpriser kan miljoner människor bejaka sin annanstanslängtan och lust till variation. Men det kostar. Till exempel lämnar var och en av passagerarna på en långflygning hundratals kilo koldioxid efter sig i atmosfären, även de som kallar sig eko-turister. Lusten att se sig om är stark, vi har lätt för att blunda inför de konsekvenser vårt resande medför.[...]Under ganska många år reste jag som skribent mest i tropiska trakter, framförallt i Söderhavet och Australien, men också i Sydamerika, vilket märks i den här boken. På senare år har det bland annat blivit åtskilliga resor till Sydeuropa.Jag har haft många tillfällen och anledningar att fundera över resan och resandet. Vad som driver eller lockar oss, vad det tjänar till, hur vi uppfattar andra och hur de uppfattar oss, fenomen och symboler förknippade med vår reslust, och möjligheterna att ge en någorlunda sann bild av det främmande."

  Fotografierna i boken är av Susanne Kronholm.

  Bandtyp: Inbunden

  ISBN: 978-91-7359-056-3

  Språk: Svenska

  Kategori: Övrig facklitteratur

  Etiketter: Essä, essäer

  Utgivning: november 2012

  Format: 135x215

  Antal sidor: 146

  Lagerstatus: Finns i lager

  99:-
  Inkl moms och porto
   Antal
  Anders Mathlein

  Författarfoto: © Susanne Kronholm

  Anders Mathlein var länge chefredaktör för tidningen Res och har länge skrivit om resor till världens alla hörn, men i den här samlingen handlar texterna inte om resmål, utan om själva resan och resandet, om inre landskap och yttre, om fenomen och symboler kopplade till vår vandringslust, om drömmar och illusioner och hårda fakta i en värld som, trots allt, är så stor, så stor.

  Läs mer


  Stäng

  Logga in

  Glömt lösenord
  Stäng