Jacquette Gyldenstolpe

Romantik och tragik i skuggan av tronen

Anna-Lena Berg

Det tidiga 1800-talets omvälvande händelser sett ur en högadlig familjs ögon.

Jacquette Gyldenstolpe föds 1797 med guldsked i mun, buren till dopet av ingen mindre än Gustav IV Adolf. Hennes högadliga familj lyser i societeten, umgås med de kungliga och anordnar magnifika tillställningar för sina gäster på sagoslottet Finspång. Den vackra Jacquette lever ett liv som andra bara kan drömma om. Men så en dag får prins Oscar, ende sonen till den franske marskalken Jean Baptiste Bernadotte Sveriges kronprins ögonen på henne ... Det blir startskottet till ett händelseförlopp som för alltid kommer att förändra Jacquettes och hennes familjs liv, ett drama som utspelar sig mot fonden av det tidiga 1800-talets omvälvande händelser: finska kriget, revolten mot Gustav IV Adolf, valet av en fransk marskalk till svensk kung. Genom sina egna ord och andras vittnesmål träder en levande bild av Jacquette fram inte någon schablonartad femme fatale utan en kvinna med ovanligt stark självkänsla, samtidigt sårbar och impulsiv. Parallellt med Jacquettes historia får läsaren följa hittebarnet Oscaras märkliga liv, från att hon upptäcks övergiven i en trappuppgång till att hon blir hertiginnan av Sagans förtrogna väninna. Vem var Oscara egentligen? Hur hängde hennes öde ihop med Jacquettes? I denna bok presenteras tidigare okänd dokumentation som kastar nytt ljus över ett gåtfullt människoöde.

Bandtyp: Inbunden

ISBN: 978-91-7359-182-9

Språk: Svenska

Kategori: Norden

Utgivning: april 2022

Format: 148x226

Antal sidor: 424

Lagerstatus: Finns i lager

279:-
Inkl moms och porto
 Antal

Författarfoto: Mikael Berg  

Anna-Lena Berg har en bakgrund som veterinär och forskare i patologi. Intresset för historia har följt henne sedan barndomen. Hon har tidigare publicerat en roman byggd på ett engelskt mordfall från 2:a världskriget samt – på engelska – ”Blood on the ocean”, en dokumentär om ett myteri på ett brittiskt segelfartyg år 1903.

Läs mer


... en sällsynt välavvägd biografisk skildring, som på ett elegant sätt balanserar mellan privatliv och det så utslitna begreppet kontext … Man häpnar som läsare över den välformulerade och täta texten, där valörer och nyanser är exakta, men även fulla av inlevelse och esprit.

Gunnel Furuland, Personhistorisk tidskrift

Stäng

Logga in

Glömt lösenord
Stäng