Telefon: 08-30 34 62

Kundkorg

 
  Din kundkorg är tom.

  Jacquette Gyldenstolpe

  Romantik och tragik i skuggan av tronen

  Anna-Lena Berg

  Det tidiga 1800-talets omvälvande händelser sett ur en högadlig familjs ögon.

  Jacquette Gyldenstolpe föds 1797 med guldsked i mun, buren till dopet av ingen mindre än Gustav IV Adolf. Hennes högadliga familj lyser i societeten, umgås med de kungliga och anordnar magnifika tillställningar för sina gäster på sagoslottet Finspång. Den vackra Jacquette lever ett liv som andra bara kan drömma om. Men så en dag får prins Oscar, ende sonen till den franske marskalken Jean Baptiste Bernadotte Sveriges kronprins ögonen på henne ... Det blir startskottet till ett händelseförlopp som för alltid kommer att förändra Jacquettes och hennes familjs liv, ett drama som utspelar sig mot fonden av det tidiga 1800-talets omvälvande händelser: finska kriget, revolten mot Gustav IV Adolf, valet av en fransk marskalk till svensk kung. Genom sina egna ord och andras vittnesmål träder en levande bild av Jacquette fram inte någon schablonartad femme fatale utan en kvinna med ovanligt stark självkänsla, samtidigt sårbar och impulsiv. Parallellt med Jacquettes historia får läsaren följa hittebarnet Oscaras märkliga liv, från att hon upptäcks övergiven i en trappuppgång till att hon blir hertiginnan av Sagans förtrogna väninna. Vem var Oscara egentligen? Hur hängde hennes öde ihop med Jacquettes? I denna bok presenteras tidigare okänd dokumentation som kastar nytt ljus över ett gåtfullt människoöde.

  Bandtyp: Inbunden

  ISBN: 978-91-7359-182-9

  Språk: Svenska

  Kategori: Norden

  Utgivning: april 2022

  Format: 148x226

  Antal sidor: 424

  Lagerstatus: Finns i lager

  299:-
  Inkl moms och porto
   Antal
  Anna-Lena Berg

  Författarfoto: Mikael Berg

  Anna-Lena Berg har en bakgrund som veterinär och forskare i patologi. Intresset för historia har följt henne sedan barndomen. Hon har tidigare publicerat en roman byggd på ett engelskt mordfall från 2:a världskriget samt – på engelska – ”Blood on the ocean”, en dokumentär om ett myteri på ett brittiskt segelfartyg år 1903.

  Läs mer


  ... en sällsynt välavvägd biografisk skildring, som på ett elegant sätt balanserar mellan privatliv och det så utslitna begreppet kontext … Man häpnar som läsare över den välformulerade och täta texten, där valörer och nyanser är exakta, men även fulla av inlevelse och esprit.citationstecken

  Gunnel Furuland, Personhistorisk tidskrift

  ... det gör inget att jag vaknar tidigt. Jag har min bok om Jacquette Gyldenstolpe...citationstecken

  Kristina Ekero Eriksson, Vetenskapsradion

  Stäng

  Logga in

  Glömt lösenord
  Stäng