Den beväpnade freden

Språk och politik i det delade Tyskland

Charlotta Seiler Brylla

Boken ges ut inför 30-års-jubileet av den tyska återföreningen den 3 oktober. Med utgångspunkt i språkbruket i det delade Tyskland skildrar författaren en del av den tysk-tyska historien under kalla kriget.

Boken handlar om med vilka metoder DDR i väst marknadsförde socialismen och freden i syfte att framstå som det ”bättre” Tyskland. Men det är också en bok om Sveriges historia, om en neutral stat som efter att ha navigerat mellan nazism och bolsjevism under andra världskriget ställdes inför nya allianser och lojaliteter efter kriget. Hur framställde Sverige Väst- och Östtyskland i olika informationskanaler? Hur rapporterade svenska medier om det östtyska idrottsundret? Kontakterna mellan det östtyska och det svenska kommunistpartiet tas också upp. Gemensamt är att språket fungerar som nyckel till att förstå och tolka de historiska och politiska händelser som skildras i boken. Språket återger inte bara vad som sker utan den språkliga framställningen påverkar också hur vi uppfattar skeendet.

Bandtyp: Inbunden

ISBN: 978-91-7359-153-9

Språk: Svenska

Kategori: Modern historia

Etiketter: Kalla kriget, Essä, essäer

Utgivning: oktober 2020

Format: 151x226

Antal sidor: 240

Lagerstatus: Finns i lager

237:-
Inkl moms och porto
 Antal

Författarfoto: Ingmarie Andersson/ Stockholms universitet  

Charlotta Seiler Brylla är professor i tyska vid Stockholms universitet, där hon har arbetat sedan 2009. Hon har forskat om totalitärt språk i NS-Tyskland och DDR, men också om gröna partiers politiska kommunikation, populism och om svensk-tyska relationer.

Läs mer


Boken är djupt analytisk, välskriven och intressant. Trots den akademiska prägeln kan den läsas av alla med intresse för perioden då Tyskland var delat.

Mats K.G. Johansson, BTJ-häfte nr 21, 2020

Intressant och viktig! Förtjänar många läsare!

Birgitta Almgren, professor emerita vid Centrum för Östersjö- och Östeuropaforskning

”’Den beväpnade freden’ visar exemplariskt hur man kan tillgängliggöra forskning utan att vare sig slipa bort det komplexa eller bli för snårig.”

Hynek Pallas, GP

Stäng

Logga in

Glömt lösenord
Stäng