Telefon: 08-30 34 62

Kundkorg

 
  Din kundkorg är tom.

  Grand Tour

  En svensk students möte med franska revolutionen

  Anna-Lena Berg

  Grand tour kallades den bildningsresa som de mera besuttna i samhället skickade iväg sina söner på. Gustaf af Wetterstedt - senare toppdiplomat och Karl XIV Johans högra hand - reser som 21-åring genom England, Frankrike och Italien. Genom hans ögon får vi uppleva franska revolutionens slutfas innan Napoleon tar över makten.

  Gustaf af Wetterstedt senare toppdiplomat och Karl XIV Johans högra hand är på sitt trettonde år när franska revolutionen bryter ut 1789. Som så många andra dras han med av frihetens vindar och de nya idéerna om jämlikhet och mänskliga rättigheter. I Uppsala går han i demonstrationståg för tryckfriheten och är nära att avsäga sig sitt adelskap. Inte ens skräckväldets fasor kan bryta Gustafs entusiasm för den franska republiken: han hoppas alltjämt att revolutionens ursprungliga ideal ska kunna bli verklighet under en mindre blodtörstig regim. Ivägskickad av sin far 1797 på en ambitiös grand tour reser Gustaf under 2 ½ år genom England, Frankrike och Italien. Under hela resan för han dagbok och skriver brev till vänner i Sverige, däribland filosofen Benjamin Höijer. Den 21-årige studenten iakttar och analyserar sin omgivning på ett skarpsynt och förvånansvärt modernt sätt. Genom hans ögon får vi uppleva franska revolutionens slutfas innan Napoleon tar över makten. Gustaf af Wetterstedts grand tour blir en livsavgörande resa som utspelar sig på ett yttre såväl som ett inre plan.

  Bandtyp: Inbunden

  ISBN: 978-91-7359-197-3

  Språk: Svenska

  Kategori: Historia, Norden

  Etiketter: Biografi

  Utgivning: september 2023

  Format: 151*226

  Antal sidor: 272

  Lagerstatus: Finns i lager

  299:-
  Inkl moms och porto
   Antal
  Anna-Lena Berg

  Författarfoto: Mikael Berg

  Anna-Lena Berg har en bakgrund som veterinär och forskare i patologi. Intresset för historia har följt henne sedan barndomen. Hon har tidigare publicerat en roman byggd på ett engelskt mordfall från 2:a världskriget samt – på engelska – ”Blood on the ocean”, en dokumentär om ett myteri på ett brittiskt segelfartyg år 1903.

  Läs mer


  Tack vare att Anna-Lena Berg ger läsaren sammanhang och perspektiv samt skickligt eskorterar genom af Wetterstedts brev blir Grand tour en riktig pärla för alla som intresserar sig för historia, kulturmöten och vardagsliv i 1700-talets Europa.citationstecken

  Ulf Lindgren, Btj-häfte 20, 2023

  Stäng

  Logga in

  Glömt lösenord
  Stäng