Etik och praktisk kunskap

Etik och praktisk kunskap

Tore Nordenstam

Boken handlar om grundläggande frågor som: Vad är etik och moral? Vilken roll spelar teorier i etiken? Hur hänger etiska principer ihop med konkreta fall? Vad innebär det att vara etiskt kompetent? Hur långt har man kommit på det nya forskningsområdet praktisk kunskap och vilka möjligheter öppnar det för vidare arbete med etiska frågor?

Man tänker sig ibland att etiken är som en pyramid. Pyramidens breda bas består av alla våra moralutsagor om individer och deras egenskaper och handlingar. Toppen består av en överordnad norm i stil med utilitarismens grundprincip eller Kants kategoriska imperativ. En kritisk diskussion av pyramidmodellen för etik är det första ledmotivet i boken Etik och praktisk kunskap.
Det andra ledmotivet är att skissera ett alternativ till pyramidmodellen. Mitt förslag är att etiken är som ett isberg. Den formulerade etiken är bara toppen på allt det som ligger under vattenytan  all vår praktiska kunskap.
Experter spelar en central roll på de flesta av livets områden. Det finns numera mängder av experter också på etikens många delområden. Men vad innebär det egentligen att vara expert på etik? Det är det tredje ledmotivet i boken.

Bandtyp: Häftad

ISBN: 978-91-86659-14-1

Språk: Svenska

Kategori: Dialoger Förlag & Metod

Etiketter: Essä, essäer, Lärande

Utgivning: maj 2013

Format: 150x220

Antal sidor: 164

Lagerstatus: Beställningsvara

293:-
Inkl moms och porto
 Antal

Stäng

Logga in

Glömt lösenord
Stäng