Telefon: 08-30 34 62

Kundkorg

 
  Din kundkorg är tom.

  De dömda i Nürnberg

  Ett ögonvittne berättar

  Airey Neave

  284 dagar av rättegång mot de värsta nazisterna. Neave skildrar detaljerat uppdraget att ge de åtalade en rättvis rättegång. Han överlämnade personligen anklagelseakterna till samtliga åtalade och förmedlar i boken sina intryck av de nazistiska förbrytarna i cellerna i Nürnberg.

  Till exempel beskriver författaren Göring som en utlevad romersk kejsare, Hess som en spökgestalt som ömsom teg, ömsom talade för mycket, han förmedlar sina intryck av Alfred Rosenberg, den ideologiske översteprästen som Hitler föraktade, och av sadisten framför andra, Julius Streicher.

  Neave ger också livfulla porträtt av domarna, åklagarna och försvarsadvokaterna och enligt honom var inte rättegången segrarnas rättvisa utan en ärlig, tålmodig och nödvändig undersökning av några av de grövsta brotten i historien.

  Översättningen är gjord av Olof Hoffsten och bearbetad av Torbjörn Santérus

  Bandtyp: Inbunden

  ISBN: 978-91-7359-198-0

  Språk: Svenska

  Originalspråk: Engelska

  Originaltitel: Nuremberg

  Kategori: Historia, Andra världskriget

  Utgivning: september 2023

  Format: 151x226

  Antal sidor: 369

  Lagerstatus: Finns i lager

  299:-
  Inkl moms och porto
   Antal
  Airey Neave

  Airey Neave (1916-1979), var en brittisk politiker för Tories. Neave avlade juridisk examen vid Oxford. Han deltog i andra världskriget och sårades i samband med försvaret av Calais i maj 1940. Efter nära två år i tysk krigsfångenskap lyckades han rymma. Han tjänstgjorde som åklagarbiträde vid Nürnbergprocessen 1945-1946 och träffade och samtalade med samtliga åtalade.


  De dömda i Nürnberg är en mer personlig skildring än en torr faktaredogörelse, och därför är det en både spännande och tankeväckande läsning. Skillnaden mellan hur personerna var under sin tid vid makten och sedan i fängelset framstår som rejält påtaglig. För andravärldskrigsintresserade är den här goda översättningen tämligen rafflande.citationstecken

  Linus Björk, Btj-häfte 20, 2023

  Stäng

  Logga in

  Glömt lösenord
  Stäng