Telefon: 08-30 34 62

Kundkorg

 
  Din kundkorg är tom.

  Toner och terror

  Musik och politik i Hitlers Europa

  Anders Carlberg

  Denna bok skildrar musikens roll i den nazistiska ockupationspolitiken och hur de tyska tonerna skulle överrösta det som ansågs som mindervärdigt. Även i de värsta tänkbara miljöer ekade tonerna, till och med i dödslägren; en fruktansvärd och falsk känsla av skönhet mitt i den värsta terrorn.

  Under Adolf Hitlers styre av Tyskland bedrevs en utstuderad musikpolitisk propaganda som skapade en fernissa av normalitet ovanpå terrorn, aggressionskriget och folkmordet på Europas judar. Ett frenetiskt musikutbyte tjänade till att skyla den pågående militära upprustningen som skedde efter maktövertagandet. Nazisterna kunde segla på en våg av vördnad över hela Europa för tonsättare som Bach, Beethoven och Wagner och anlägga sitt eget raster över dessa odödliga uttryck för tysk musik. Berlinerfilharmonikerna var ständigt på resa och gav konserter för fulla hus i Paris fram till D-dagen. Denna bok skildrar musikens roll i den nazistiska ockupationspolitiken och hur de tyska tonerna skulle överrösta det som ansågs som mindervärdigt – det judiska likväl som i vissa fall det slaviska. I Polen skedde ett kulturmord med målet att nedmontera hela det lokala polska kulturlivet.

  Bandtyp: Inbunden

  ISBN: 978-91-7359-171-3

  Språk: Svenska

  Kategori: Andra världskriget

  Etiketter: Kulturhistoria, Klassisk musik

  Utgivning: november 2021

  Format: 151x226

  Antal sidor: 592

  Lagerstatus: Finns i lager

  339:-
  Inkl moms och porto
   Antal
  Anders Carlberg

  Anders Carlberg är utbildad operasångare vid Operastudio 67. Han har också examen från Handelshögskolan i Stockholm och arbetar till vardags med säkerhetsfrågor, bland annat med internationella utredningar på området. Hans stora intresse för klassisk musik lockade honom att undersöka dess position i Nazityskland och hur den användes som propagandaverktyg. Detta är han andra bok i ämnet. År 2016 utkom ”Hitlers lojala musiker” på Santérus Förlag.


  Jag har läst väldigt mycket om Europas 1900-tal, krigen, Weimarrepubliken m.m. och det som följde och följer därefter och som påverkar våra liv för fullt. Klassisk musik är inte direkt min hemmaplan, men så stod Toner och terror på nyinkommet på Uddevalla stadsbibliotek. Boken har fängslat mig under en vecka, jag har läst boken, läst om sidor och stycken, jag har lyssnat på musik/ musiker via Spotify som jag vanligtvis inte lyssnar på. Boken är fantastisk då den verkligen gör den nazistiska ideologin och dess konsekvenser så levande genom alla de människor och deras olika öden, men också val, som beskrivs. En lysande bok som behövs !!! Tack till Anders för hans arbete och den viktiga bok som blivit resultatet. Tack till förlaget som sett till att den kom i tryck.citationstecken

  Ett mejl kom till förlaget från Håkan i Uddevalla

  Stäng

  Logga in

  Glömt lösenord
  Stäng