Telefon: 08-30 34 62

Kundkorg

 
  Din kundkorg är tom.

  EU:s inre och yttre gränser i en konfliktfylld värld

  Europaperspektiv 2023

  Antonina Bakardjieva Engelbrekt, Anna Michalski, Lars Oxelheim Redaktörer

  Detta är den tjugosjätte årgången av Europaperspektiv. Boken är tvärvetenskaplig och innehåller nio kapitel skrivna av forskare inom juridik, ekonomi och statskunskap som i denna årgång, ur olika perspektiv, analyserar EU:s inre och yttre gränser i en konfliktfylld värld.

  Rysslands invasion av Ukraina 2022 utgör kulmen på en redan pågående utveckling där den världsordning som växte fram efter kalla krigets slut utmanas alltmer. Vad innebär det för EU:s inre och yttre gränser att unionen nu befinner sig i en omvärld som karaktäriseras av militär konflikt och växande strategiska spänningar? Dessa är centrala utmaningar för EU att hantera i en tid av stor osäkerhet och som ställer viktiga frågor på sin spets. Hur omformas den europeiska säkerhetsordningen efter Rysslands invasion av Ukraina? Hur ska återuppbyggnaden av Ukraina genomföras och vilken roll spelar EU i den processen? Vad innebär det geopolitiska skiftet för EU:s energipolitik och för unionen som global handelsmakt? Kan EU upprätthålla sin förmåga att sprida normer bortom sina gränser? Hur har EU:s gränspolitik vuxit fram och hur hanteras spänningen mellan ambitionen om öppna inre gränser och en alltmer strikt bevakning av de yttre gränserna?

  EU:s inre och yttre gränser i en konfliktfylld värld

  Redaktörer: Antonina Bakardjieva Engelbrekt, Anna Michalski, Lars Oxelheim

  Medförfattare: Anders Åslund, Torbjörn Becker, Maria Bergström, Kjell Engelbrekt, Pär Hallström, Ann-Kristin Jonasson, Marja-Liisa Öberg, Johanna Pettersson Fürst, Fredrik Sjöholm, Anders Åslund, Marja-Liisa Öberg

  Bandtyp: Inbunden

  ISBN: 978-91-7359-192-8

  Språk: Svenska

  Kategori: Europaperspektiv

  Utgivning: februari 2023

  Format: 142x215

  Antal sidor: 284

  Lagerstatus: Finns i lager

  279:-
  Inkl moms och porto
   Antal
  Antonina Bakardjieva Engelbrekt

  Antonina Bakardjieva Engelbrekt är professor i europeisk integrationsrätt vid Stockholms universitet och sedan 2011 ord­förande i Nätverket för europarättsforskning. Hon har tidigare varit ställföreträdande sekreterare för Kommittén för rättsliga frågor och mänsk­liga rättigheter vid Europarådets parlamentariska församling. Hennes forskning är inriktad på processer av europeisering och globalisering och deras inflytande på nationell rätt och institutioner, huvud­sakligen inom områdena marknads-, konsument- och immaterialrätt. Ett flertal av hennes publikationer har behandlat EU:s östutvidgning och dess betydelse för reformprocesser i de nya medlemsstaterna.


  Anna Michalski

  Anna Michalski är lektor vid statsvetenskapliga institutionen, Uppsala universitet, och research fellow vid Europe Institute, University of Auckland. Hon har varit verksam vid Fudan universitet, Shanghai, vid forskningsinstituten Chatham House (London), Clingendael (Haag) och Sieps (Stockholm) samt arbetat vid EU-kommissionens tankesmedja. Hon forskar om mjuk normgivning i europeisk politik och EU som utrikespolitisk aktör.


  Lars Oxelheim

  Lars Oxelheim är professor i internationellt företagande och finansiering vid Handelshögskolan, universitetet i Agder, Kristiansand, Norge och affilierad med Institutet för Näringslivsforskning (IFN) i Stockholm. Han är professor emeritus vid Lunds universitet och hedersprofessor vid Fudan University, Shanghai, Kina.


  Stäng

  Logga in

  Glömt lösenord
  Stäng