Telefon: 08-30 34 62

Kundkorg

 
  Din kundkorg är tom.

  EU och teknologiskiftet

  Europaperspektiv 2020

  Antonina Bakardjieva Engelbrekt, Anna Michalski, Lars Oxelheim Redaktörer

  EU står inför ett accelererande teknologiskifte inom i stort sett alla samhällssektorer.

  Det finns stora ekonomiska vinster för EU att hämta från den nya teknologin, i form av ökad global konkurrenskraft. Förhoppningen är också att den pågående tekniska omdaningen, som innefattar digitalisering, plattformsekonomi och artificiell intelligens, ska kunna bidra till att lösa samhällsproblem av vitt skilda slag. Men det teknologiska skiftet skapar också betydande gränsöverskridande utmaningar för unionen och medlemsländerna. Det ger upphov till en rad brännande frågor:

  • Hur ska den digitala inre marknaden förverkligas och vilka utmaningar ställer digitaliseringen av handeln EU inför?

  • Vad kan EU göra för att säkerställa skyddet för den personliga integriteten i en tid då allt mer information lagras digitalt och beslut styrs av algoritmer?

  • Hur ska EU och medlemsländerna kunna avvärja det hot som cyberkrigsföringen utgör, i form av attacker mot infrastruktur?

  • Kan e-demokrati bidra till att minska det demokratiska underskottet inom EU?

  • Vilka verktyg har EU för att förhindra att de globala plattformsföretagen inte missbrukar sin dominerande ställning?

  • Vad betyder teknologiskiftet för jobben i Europa?

   

  Detta är den tjugotredje årgången av Europaperspektiv. Boken är tvärvetenskaplig och innehåller nio kapitel skrivna av forskare inom juridik, statskunskap och ekonomiska ämnen, som ur olika perspektiv analyserar hur EU kan dra nytta av teknologiskiftet.

   EU och teknologiskiftet

  Redaktörer: Antonina Bakardjieva Engelbrekt, Anna Michalski, Lars Oxelheim

  Medförfattare: Mårten Blix, Emil Bustos, Johan Eriksson, Fredrik Heyman, Staffan Jacobsson, Jenny Jansson, Olle Jansson, Martin Karlsson, Stefan Larsson, Björn Lundqvist, Lindy Newlove-Eriksson, Pehr-Johan Norbäck, Jan Ottosson, Lars Persson, Pernilla Rendahl, Björn Sandén

  Bandtyp: Inbunden

  ISBN: 978-91-7359-150-8

  Språk: Svenska

  Kategori: Europaperspektiv

  Etiketter: EU, Europa

  Utgivning: februari 2020

  Format: 142x215

  Antal sidor: 299

  Lagerstatus: Finns i lager

  249:-
  Inkl moms och porto
   Antal
  Antonina Bakardjieva Engelbrekt

  Antonina Bakardjieva Engelbrekt är professor i europeisk integrationsrätt vid Stockholms universitet och sedan 2011 ord­förande i Nätverket för europarättsforskning. Hon har tidigare varit ställföreträdande sekreterare för Kommittén för rättsliga frågor och mänsk­liga rättigheter vid Europarådets parlamentariska församling. Hennes forskning är inriktad på processer av europeisering och globalisering och deras inflytande på nationell rätt och institutioner, huvud­sakligen inom områdena marknads-, konsument- och immaterialrätt. Ett flertal av hennes publikationer har behandlat EU:s östutvidgning och dess betydelse för reformprocesser i de nya medlemsstaterna.


  Anna Michalski

  Anna Michalski är lektor vid statsvetenskapliga institutionen, Uppsala universitet, och research fellow vid Europe Institute, University of Auckland. Hon har varit verksam vid Fudan universitet, Shanghai, vid forskningsinstituten Chatham House (London), Clingendael (Haag) och Sieps (Stockholm) samt arbetat vid EU-kommissionens tankesmedja. Hon forskar om mjuk normgivning i europeisk politik och EU som utrikespolitisk aktör.


  Lars Oxelheim

  Lars Oxelheim är professor i internationellt företagande och finansiering vid Handelshögskolan, universitetet i Agder, Kristiansand, Norge och affilierad med Institutet för Näringslivsforskning (IFN) i Stockholm. Han är professor emeritus vid Lunds universitet och hedersprofessor vid Fudan University, Shanghai, Kina.


  Stäng

  Logga in

  Glömt lösenord
  Stäng