Telefon: 08-30 34 62

Kundkorg

 
  Din kundkorg är tom.

  23 saker de inte vill att du ska veta om kapitalism

  Ha-Joon Chang

  I denna bok avslöjar författaren vår tids största myter om ekonomi och visar oss hur världen faktiskt fungerar.

  I motsats till vad som påstås så visar han till exempel att: Någon fri marknad existerar inte. Tvättmaskinen har förändrat våra liv mer än Internet. Människor i fattiga länder är mer entreprenöriella än i rika länder. Enbart utbildning kommer inte att göra ett land rikare. Att göra rika människor ännu rikare gör inte oss andra rikare. För att bedriva en framgångsrik ekonomisk politik krävs inte skickliga ekonomer.

  2008 års finansiella härdsmälta är resultatet av den frimarknadsideologi som har styrt världen sedan 1980-talet.

  Vi har fått höra att om marknaderna lämnas ifred kommer de att producera det effektivaste och de mest rättvisa resultaten. Vi har fått veta att företagen bör ges maximal frihet. Företagen vet vad som är bäst för dem eftersom de känner marknaden. Om vi låter dem göra vad de vill kommer hela samhällets välstånd att maximeras. Frimarknadsekonomerna säger att vi ska hysa full tillit till marknaden och inte lägga oss i vad den gör.

  De flesta länder har följt detta råd och infört frimarknadspolitik under de senaste tre decennierna – privatisering av statliga industriföretag och av finansiella företag, avreglering av finans- och industrisektorerna, liberalisering av internationell handel och investeringar samt sänkning av inkomstskatter och socialbidrag. Förespråkarna för denna politik medgav att den tillfälligtvis skapar vissa problem, som ökande ojämlikhet, men i slutänden kommer den att medföra att alla får det bättre genom att skapa ett mer dynamiskt och rikare samhälle. Man sa att det stigande tidvattnet lyfter alla båtar. Resultatet av denna politik har varit raka motsatsen till vad som utlovades.

  Den här boken är inte ett anti-kapitalistisk manifest. Att kritisera den fria marknadsideologin är inte detsamma som att vara motståndare till kapitalism. Trots sina problem och begränsningar anser författaren att kapitalismen fortfarande är det bästa ekonomiska system som mänskligheten har uppfunnit. Hans kritik är riktad mot en speciell variant av kapitalism vilken har kommit att dominera världen under de senaste tre decennierna, det vill säga frimarknadskapitalism. Detta är inte det enda sättet att bedriva kapitalism, och absolut inte det bästa, vilket de senaste tre decenniernas utfall visar. Boken visar på ett tillgängligt och roande vis med många exempel att det finns bättre sätt på vilka kapitalism kan och bör bedrivas.

  Bandtyp: Häftad

  ISBN: 978-91-7359-133-1

  Språk: Svenska

  Originalspråk: Engelska

  Kategori: Privatekonomi, populärekonomi

  Utgivning: april 2019

  Format: 128*200

  Antal sidor: 292

  Lagerstatus: Finns i lager

  149:-
  Inkl moms och porto
   Antal
  Ha-Joon Chang

  Författarfoto: Discott/Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported License.

  Ha-Joon Chang föddes i Sydkorea 1963. Han är verksam vid universitetet i Cambridge och specialiserad på utvecklingsekonomi. Chang har skrivit flera böcker och 2005 erhöll han Wassily Leontief-priset för sin förmåga att flytta fram gränserna för ekonomiskt tänkande. Sedan 2008 års finanskris har han skrivit regelbundet i Guardian och är en högljudd kritiker av våra förhärskande ekonomiska system.


  Stäng

  Logga in

  Glömt lösenord
  Stäng