Telefon: 08-30 34 62

Kundkorg

 
  Din kundkorg är tom.

  Drabbad av Venus

  Gaetano Donizetti – ett geni i sönderfall

  Eddie Persson

  »Donizettis liv var inte så intressant, men hans sjukdomar ...« sagt av författaren Eddie Persson

  Gaetano Donizetti var redan under sin levnad en av de mest uppskattade och firade operatonsättarna i Europa. Ännu i dag är hans musik älskad, hans operor spelas ideligen och står ständigt på repertoaren på världens alla operahus.

  Verkförteckningen är diger med 70 operor, alla av hög kvalitet och lyskraft. Under hela sitt vuxna liv var Donizetti sjuk i syfilis som långsamt bröt ned såväl kropp som själ. När han stod på höjden av sin enastående förmåga var han redan svårt sjuk, mot slutet av karriären var hans tillstånd katastrofalt dåligt. Mirakulöst nog förmådde han ändå att oförtrutet skriva musik på högsta konstnärliga nivå. De sista åren blev dock eländiga och hela hans livssituation fullkomligt hjärtskärande ömklig.

  När sjukdomen slog till med full kraft konsulterades de förnämsta läkare som gick att uppbringa i Paris. Flera av dem var världsauktoriteter inom sitt område och har för alltid skrivit in sina namn i medicinhistorien. Trots detta blev den medicinska behandlingen medioker.

  Denna levnadsbeskrivning av Donizetti är fokuserad på hans sjukdom och dess djupt tragiska konsekvenser av dramatiska, ja nästan operamässiga dimensioner. För första gången ges här också en sammanställning och utförlig beskrivning av Donizettis många läkare och den behandling de erbjöd sin världsberömde patient. Därigenom ges samtidigt en god inblick i den medicinska standarden i Europa under 1800-talets första hälft.

  Boken riktar sig såväl till operaentusiasten som till den allmänkulturellt och medicinhistoriskt vetgirige.

  Bandtyp: Inbunden

  ISBN: 978-91-7359-034-1

  Språk: Svenska

  Kategori: Kulturhistoria

  Etiketter: Kulturhistoria, Klassisk musik, Biografi

  Utgivning: september 2009

  Format: 135x210

  Antal sidor: 115

  Lagerstatus: Finns i lager

  129:-
  Inkl moms och porto
   Antal
  Eddie Persson

  Eddie Persson är medicine doktor och specialist i anestesiologi och intensivvård och har sedan tonåren ett brinnande intresse för operakulturen. Han har sammanfört de båda intresseområdena opera och medicin till en serie föredrag och har till dags dato hållit 100 stycken med olika kulturhistoriska och medicinhistoriska teman, alltid med operamusiken som utgångspunkt.Han har också skrivit ett stort antal uppmärksammade artiklar om sammankopplingen av musik och medicin, bland annat en serie om musikaliska läkare i historien. År 2002 utkom första upplagan av Opera – död, dårar och ­doktorer på Santérus förlag där han presenterar en grundlig genomgång av medicinska fenomen på operascenen och beskriver dem ur såväl medicinhistoriska som musikhistoriska och dramaturgiska perspektiv. Boken blev mycket uppmärksammad, bland annat med en helsidesrecension i Svenska Dagbladet. Han har även medverkat i flera radioprogram med operaanknytning samt blivit presenterad i SVT:s Kulturnyheterna.


  Stäng

  Logga in

  Glömt lösenord
  Stäng