Telefon: 08-30 34 62

Kundkorg

 
  Din kundkorg är tom.

  Den beväpnade freden

  Språk och politik i det delade Tyskland

  Charlotta Seiler Brylla

  Boken ges ut inför 30-års-jubileet av den tyska återföreningen den 3 oktober. Med utgångspunkt i språkbruket i det delade Tyskland skildrar författaren en del av den tysk-tyska historien under kalla kriget.

  Boken handlar om med vilka metoder DDR i väst marknadsförde socialismen och freden i syfte att framstå som det ”bättre” Tyskland. Men det är också en bok om Sveriges historia, om en neutral stat som efter att ha navigerat mellan nazism och bolsjevism under andra världskriget ställdes inför nya allianser och lojaliteter efter kriget. Hur framställde Sverige Väst- och Östtyskland i olika informationskanaler? Hur rapporterade svenska medier om det östtyska idrottsundret? Kontakterna mellan det östtyska och det svenska kommunistpartiet tas också upp. Gemensamt är att språket fungerar som nyckel till att förstå och tolka de historiska och politiska händelser som skildras i boken. Språket återger inte bara vad som sker utan den språkliga framställningen påverkar också hur vi uppfattar skeendet.

  Bandtyp: Inbunden

  ISBN: 978-91-7359-153-9

  Språk: Svenska

  Kategori: Modern historia

  Etiketter: Kalla kriget, Essä, essäer

  Utgivning: oktober 2020

  Format: 151x226

  Antal sidor: 240

  Lagerstatus: Finns i lager

  229:-
  Inkl moms och porto
   Antal
  Charlotta Seiler Brylla

  Författarfoto: Ingmarie Andersson/ Stockholms universitet

  Charlotta Seiler Brylla är professor i tyska vid Stockholms universitet, där hon har arbetat sedan 2009. Hon har forskat om totalitärt språk i NS-Tyskland och DDR, men också om gröna partiers politiska kommunikation, populism och om svensk-tyska relationer.

  Läs mer


  Boken är djupt analytisk, välskriven och intressant. Trots den akademiska prägeln kan den läsas av alla med intresse för perioden då Tyskland var delat.citationstecken

  Mats K.G. Johansson, BTJ-häfte nr 21, 2020

  Intressant och viktig! Förtjänar många läsare!citationstecken

  Birgitta Almgren, professor emerita vid Centrum för Östersjö- och Östeuropaforskning

  ”’Den beväpnade freden’ visar exemplariskt hur man kan tillgängliggöra forskning utan att vare sig slipa bort det komplexa eller bli för snårig.”citationstecken

  Hynek Pallas, GP

  Stäng

  Logga in

  Glömt lösenord
  Stäng