Telefon: 08-30 34 62

Kundkorg

 
  Din kundkorg är tom.

  Tolerans

  ur man lär sig leva med dem man hatar

  Thomas Bredsdorff, Lasse Horne Kjældgaard

  Vad betyder det att vara tolerant? I denna bästsäljande bok berättas toleransens historia brett med många tankeväckande exempel som spänner från Jesu tid till Lars Vilks. Efter att vi under de senaste århundradena har blivit tolerantare har pendeln på senare tid svängt. Det är därför mycket viktigt att diskutera vad tolerans är och hur den bör utövas. Hur tolerant är du?

  Tolerans går ut på att acceptera – politisk, religiös, kulturell – olikhet. Till en viss gräns. Var gränsen har gått i historien och på vilket sätt den har förhandlats fram, är två huvudfrågor i boken. Det finns saker man inte ska tolerera, någonstans ska gränsen gå, något måste stå stadigt. Det påstår författarna, det påstår andra, samtidigt som alla nickar. Oeniga blir vi när vi ska säga vad man inte ska behöva tåla eller vart gränsen ska gå och varför. Tolerans i allmänhet är en dygd. Men att tolerera något – antingen det är ett klädesplagg eller ett beteende – är för den ene en dygd, och för den andre slapp likgiltighet eller sentimentalitet. Men man ska heller inte vara blind för intoleransens värde; eller i alla fall sträva efter att inte vara det.

  Författarna försöker röja upp bland begreppen. Ett bra redskap för detta är historien. Det visar sig nämligen att ordet ”tolerans” har haft vitt skilda betydelser under den moderna europeiska historiens olika perioder. Med tidsbilder av begreppets betydelse och värden under renässansen, religionskrigen, upplysningen, romantiken, under liberalismens högsäsong och under det kalla krigets dagar, vill författarna ge toleransen ett signalement, som kan bidra till att förklara de motsättningar och gräl som begreppet framkallar i vår tid, då frågan om tolerans, intolerans och gränsen mellan de två har fått förnyad aktualitet.

  Författarna använder sig av fiktionen, romaner, skådespel och film, som har förmågan att samtidigt berätta om toleransens nödvändighet och omöjlighet – och om hur seglivade problemen är som ger upphov till tolerans och intolerans. Författarna använder verk av Thomas More, Ludvig Holberg, Voltaire, G. E. Lessing, E. M. Forster, Franz Kafka, Charlie Chaplin, Alec Guinness, George Orwell, Salman Rushdie och J. M. Coetzee.

  Översättning av: Thomas Andersson

  Bandtyp: Inbunden

  ISBN: 978-91-7359-054-9

  Språk: Svenska

  Originalspråk: Danska

  Originaltitel: Tolerance – eller hvordan man lærer at leve med dem, man had

  Kategori: Populärvetenskap, Samhällsorienterande ämnen

  Etiketter: Filosofi

  Utgivning: september 2012

  Format: 135x215

  Antal sidor: 291

  Lagerstatus: Finns i lager

  239:-
  Inkl moms och porto
   Antal

  Författarfoto: Lars Harder  

  Länk till pressbild

  Thomas Bredsdorff är professor emeritus från Köpenhamns universitet sedan 2004 och skriver regelbundet kulturartiklar i Politiken.

  Läs mer

  Författarfoto: Morten Holtum  

  Länk till pressbild

  Lasse Horne Kjældgaard är direktör för Det Danske Sprog- og Litteraturselskab, redaktör för tidskriften ­Kritik och recensent i Politiken.

  Läs mer


  Stäng

  Logga in

  Glömt lösenord
  Stäng