Telefon: 08-30 34 62

Kundkorg

 
  Din kundkorg är tom.

  Svenska företag i Afrika

  Från slavhandel till IT-revolution

  Peter Stein, Emil Uddhammar

  Svenska företag är sedan länge en del av den utveckling som pågår i Afrika och har enligt författarna bidragit till minskade hierarkier, ökade utbildningsmöjligheter och ett större välstånd för de allra flesta på kontinenten.

  Afrika söder om Sahara är under stark urbanisering och har en växande medelklass. Nya ungdomskullar har haft tillgång till utbildning i stater som i många fall är på väg mot lagstyre och demokratiskt utkrävande av ansvar. Det är en kontinent av företagande. Men alla bedömare betonar en sak för den som vill göra affärer lokalt: man måste lära sig samhällen och marknadsvillkor från grunden. Det går heller inte att bortse från problem som korruption och politiska risker. Svenskt företagande har gamla band till i kontinenten. Förbindelserna tog fart i slutet av 1800-talet i och med södra Afrikas industrialisering. 1907 började Asea leverera gruv­utrustning dit, 1946 startade Atlas Copco ett försäljningskontor där. Tetra Pak påbörjade tillverkning av mjölkförpackningar i Kenya 1956. Ericsson har varit en aktiv del i kontinentens IT-revolution.

  Under senare år har entreprenörer inom sjukvård, fruktimport, och solkraft etablerat sig framgångsrikt. Svenska företag är en del av den utveckling som pågår i Afrika.

  Författarna skildrar i denna analyserande intervjubok dagens företagande med svenska bindningar från Kenya till Ghana, från Somaliland till Sydafrika. De belyser också de tidiga handelskontakterna från 1600-talet och framåt på gott och ont. Trots denna början har efterhand de svenska företagens insatser enligt författarna bidragit till minskade hierarkier, ökade utbildningsmöjligheter och ett större välstånd för de allra flesta.

  Bandtyp: Inbunden

  ISBN: 978-91-7359-137-9

  Språk: Svenska

  Kategori: Samhällsorienterande ämnen, Historia

  Utgivning: augusti 2019

  Format: 135x210

  Antal sidor: 286

  Lagerstatus: Kommande bok

  275:-
  Inkl moms
   Antal

  Författarfoto: Jan Torbjörnsson  

  Länk till pressbild

  Peter Stein är nationalekonom, konsult och har bland annat haft uppdrag för OECD.

  Författarfoto: Anna-Clara Ramström  

  Länk till pressbild

  Emil Uddhammar är professor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö.


  Stäng

  Logga in

  Glömt lösenord
  Stäng