Språkfilosofi för ­personligt bruk

Språkfilosofi för ­personligt bruk

Maria Hammarén

Med utgångspunkt i ­Ludwig Wittgensteins ­senfilosofi visar Maria Hammarén hur språk omfattar allt som kan bli till och ­utövas mellan människor.

Hur förmedlas vidsynthet? Medmänsklighet, civilkurage?
I sin bok utvecklar författaren idén om en vidare betydelse av människans språk. Med utgångspunkt i ­Ludwig Wittgensteins ­senfilosofi visar hon hur språk omfattar allt som kan bli till och ­utövas mellan människor. Den utövande relationen är den viktigaste aspekten av vårt språk.
Genom att ställa frågan vad som blir handlingspåbjudande i ett ­enskilt fall utmanar författaren vår tids abstrakta språk- och ­kunskapsbegrepp. Med konkreta exempel undersöker hon vad som binder samman handlingen med gesten, ord med tillvarons ­verkligheter – kort sagt, vad som blir språk i oss.

Boken kan också läsas som en introduktion till Wittgensteins ­sen­filosofi – med uppfordrande konsekvenser, bland annat för vår syn på lärande.

Boken framställs i takt med beställning. Leveranstid: 5–7 arbetsdagar.

Bandtyp: Häftad

ISBN: 978-91-7359-036-5

Språk: Svenska

Kategori: Filosofi, idéhistoria, teori

Etiketter: Essä, essäer

Utgivning: augusti 2009

Format: 140x216

Antal sidor: 72

Lagerstatus: Beställningsvara

128:-
Inkl moms och porto
 Antal

Maria Hammarén är docent i Yrkeskunnande och teknologi vid Kungliga tekniska högskolan (KTH) i Stockholm. Hon har ett förflutet som skrivande journalist, översättare och författare och är en av initiativtagarna till dialogseminariemetoden, som utvecklades i avhandlingen Ledtråd i förvandling – om att skapa en reflekterande praxis. Hon har lång erfarenhet av uppdrag som föreläsare och utbildare inom näringsliv och samhälle och är starkt kritisk till hur tankens prövande verktyg – skrivandet – hanteras inom det svenska utbildningssystemet.


Stäng

Logga in

Glömt lösenord
Stäng