Nazismens idévärld

Carl Müller Frøland

Trots att 75 år har passerat sedan Nazityskland gick under väntar världen ännu på svar på frågan hur en ledande europeisk kulturnation kunde utvecklas till en diktatur som utlöste ett nytt världskrig och begick folkmord med industriella metoder. Vad var nazismen och varför handlade nazisterna så som de gjorde?

Nazismen uppstod inte i ett idéhistorisk vakuum, utan hade i själva verket djupa rötter i tysk kultur. Denna bok tar läsaren med på en tidsresa från tysk romantik till nazieran. Läsaren får veta hur tankeströmningar uppstår och kanske förvånande bidrar till framväxten av den nazistiska ideologin. I boken belyses centrala ideologiska kännetecken: ultranationalism och ledardyrkan, rasideologi och antisemitism, våldsromatik och totalitarism. Framställningen täcker också nazismens starka inslag av ockultism och ger inblickar ideologins psykologiska effekter, dvs hur enskilda människor helhjärtat slöt upp bakom Hitlerregimen. Detta är berättelsen om hur en politisk religion skapas och får så stark makt över människors sinnen att de motiveras till att begå de gräsliga handlingar som kulminerar i förintelsen.

Översatt av Lars Ahlström.

Bandtyp: Inbunden

ISBN: 978-91-7359-136-2

Språk: Svenska

Originalspråk: Norska

Originaltitel: Nazimens idéunivers

Kategori: • Andra världskriget

Etiketter: Politisk teori, Andra världskriget, Filosofi

Utgivning: september 2020

Format: 151x226

Antal sidor: 623

Lagerstatus: Finns i lager

354:-
Inkl moms och porto
 Antal

Författarfoto: Herman Ekendahl-Dreyer  

Carl Müller Frøland har en master i idéhistoria från Oslo universitet och arbetar nu med sin avhandling om nazismen som religiös och/eller naturalistisk livssyn. Detta är hans första bok och den har väckt uppmärksamhet och sålt mycket bra i Norge och översatts till flera språk.


Stäng

Logga in

Glömt lösenord
Stäng