Telefon: 08-30 34 62

Kundkorg

 
  Din kundkorg är tom.

  Nationens livsfråga

  Propaganda och upplysning i försvarets tjänst 1944-63

  Magnus Hjort

  Denna bok undersöker hur försvarsfrågor väcks och hur försvarsopinion formuleras i en demokrati? Vem styr den försvarspolitiska agendan? Vilken roll spelar privata organisationer för upplysning och propaganda i försvarsfrågor? I vilken mån kan regeringen utöva kontroll över krigsmakten opinionsbildning? Vilka metoder har svensk militärledning använt i historien för att försöka nå försvarspolitiska mål?

  Den 6 september 1950 samlades några av Sveriges mer inflytelserika personer till möte i KF:s lokaler i Stockholm. Tillsammans representerade de genom sina organisationer miljoner svenskar. I detta sammanhang utgjorde de dock Folk och Försvars presidium. På dagordningen stod ett enda ärende: frågan om en upplysningskampanj riktad mot spioneri och sabotage.
  Detta tillfälle bildar, tillsammans med två andra som författaren berättar, utgångspunkt för funderingar kring opinionsbildning och militärledningens inflytande över försvarspolitiken. Hur väcks och formuleras opinion i försvarsfrågor i en pluralistisk demokrati? Vem styr den försvarspolitiska agendan? Vilken roll spelar privata organisationer för upplysning och propaganda i försvarsfrågor? I vilken mån kan regeringen utöva kontroll och inflytande över förvaltningens, i det här fallet krigsmaktens, opinionsbildning? Vilka metoder har militärledningen använt för att försöka nå försvarspolitiska mål?

  Bandtyp: Häftad

  ISBN: 978-91-89449-68-8

  Språk: Svenska

  Kategori: Akademiska titlar

  Etiketter: Kalla kriget, Säkerhetspolitik, Svenskt försvar

  Utgivning: augusti 2004

  Format: 142x215

  Antal sidor: 363

  Lagerstatus: Finns i lager

  170:-
  Inkl moms och porto
   Antal

  Länk till pressbild

  Magnus Hjort är historiker och har tidigare forskat om de svenska säkerhetstjänsternas övervakning av freds- och vänsterorganisationer. Han arbetar idag som biträdande stabschef vid Universitets- och högskolerådet


  Stäng

  Logga in

  Glömt lösenord
  Stäng